Jak upéct makronky: Recept a tipy, které fungují
Makronky - ty krásné, barevné skořápky s lahodnou náplní. Na venek působí dokonale, ale za jejich přípravu stojí trochu alchymie.
S tímto článkem to zvládnete i doma - stačí mít trpělivost, správné nástroje a kvalitní suroviny.
Co budete potřebovat:
Základní suroviny:
- 100 g bílků (oddělené den předem, pokojové teploty)
- 100 g krupicového cukru
- 100 g mandlové mouky (jemně mleté, prosáté) (např. Mandlová mouka x-fine )
- 100 g moučkového cukru
- Gelové potravinářské barvy (např. Fractal gelové barvy )
Na náplň (ganache, máslový krém, lemon curd apod.)
Doporučujeme jednoduchou čokoládovou ganache:
- Zahřejte 100 ml smetany (nevařit), nalijte na 100 g kvalitní hořké čokolády ( např. Schokinag Hořká čokoláda ) nalámané na kousky.
- Nech chvíli stát, pak promíchej dohladka a nech vychladnout.
- Krém po ztuhnutí přendej do sáčku a makronky naplň.
- Nebo můžeš použit již hotovou ganache např. tmavou nebo bílou.
Pomůcky:
- Cukrářský sáček s kulatou špičkou (např. Orion Pogumovaný sáček a trezírovací špička široká)
- Plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložku (např. Silikonová forma na makronky 48 kruhů )
- Šlehač, mísa, stěrka, váha
- Teploměr (doporučeno)
Postup krok za krokem:
1. Připravte mandlovou směs
- Mandlovou mouku a moučkový cukr smíchej a několikrát prosej - získáš hladké skořápky makronek bez hrudek.
2. Ušlehejte bílky
- Začněte šlehat bílky na střední otáčky, přidejte postupně krupicový cukr.
- Šlehejte do tuha - sníh by měl tvořit pevné špičky
3. Smíchejte sypké suroviny s bílky (macaronage)
- Pomocí stěrky postupně vmíchejte mandlovou směs.
- Směs musí být lesklá, pomalu stékat - jako láva. Ne příliš hustá ani řídká!
4. Tvarujte makronky
- Naplňte sáček a na plech stříkejte kolečka o průměru cca 3-4 cm.
- Poklepejte plechem o stůl, aby se odstranily bubliny.
- Nechte 30-60 minut zaschnout - prstem se nesmí lepit.
5. Pečte
- Pečte v předehřáté troubě na 140-150 °C (horkovzduch), cca 13-15 minut.
- Makronky by měly mít "nožku" a být na dotek pevné.
6. Naplňte a nechte odležet
- Po vychladnutí je naplňte a nechte v lednici minimálně 24 hodin - rozvinou chuť a zvláční.
Nejčastější chyby:
- Makronky praskají? - nejsou dostatečně zaschlé nebo je trouba příliš horká
- Nemají nožku ? - Špatně ušlehaný sníh nebo příliš řídká směs.
- Jsou duté? - přemíchané těsto nebo prudké pečení
Závěrem:
Pečení makronek je výzva, ale zároveň zábava.
Jakmile pochopíte základní principy, můžete si hrát s barvami, tvary i náplněmi.
TIPY Z E-SHOPU:
- Vyzkoušejte Silikonové podložky s předtištěnými kolečky.
- Elegantní Krabičky na makronky jsou ideální pro dárkové balení nebo bezpečné přenášení. Vypadají krásně a udrží makronky v perfektním stavu.