10 receptů, které voní podzimem: skořice, dýně a jablka v hlavní roli
Podzim má zvláštní schopnost přivést nás zpět do kuchyně - ke koláčům, vůni skořice, horkému čaji a sladkým pečeným dobrotám.
Připravili jsme pro vás výběr 10 ověřených receptů, které provoní domov a zahřejí u srdce. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, najdete tu inspiraci pro každé podzimní odpoledne.
1. Klasický jablečný štrúdl se skořicí
Voňavá klasika, kterou zvládne každý.
Suroviny:
- 6-8 středních jablek (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
- 100 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 50 g rozinek (volitelné)
- 50 g nasekaných lískových oříšků
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce na potření
- Strouhanka nebo mleté piškoty (na posypání)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C
2. Jablka smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.
3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále.
4. Na těsto nasypte tenkou vrstvu strouhanky, aby pohltila šťávu.
5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň.
6. Pečlivě zarolujte a konce dobře přitiskněte.
7. Potřete vejcem a udělejte pár zářezů nožem.
8. Pečte 30-35 minut dozlatova.
Tip: Usnadněte si práci s našim jablečným gelem se skořicí, který je termostabilní což zajistí že náplň nevyteče.
2. Dýňový chlebíček s polevou
Lehký, vláčný a ideální ke kávě.
Suroviny:
- 250 g dýňového pyré
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 100 g zakysané smetany (na polevu)
- 100 g moučkového cukru (na polevu)
Postup:
1. Troubu předehřejte na 175°C a formu vymažte máslem.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a dýňové pyré.
4. Postupně vmíchejte suché ingredience.
5. Nalijte do formy a pečte 50 - 60 minut (zkontrolujte špejlí).
6. Nechte vychladnout
7. Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a potřete chlebíček.
3. Jablečný crumble s ovesnou drobenkou
Rychlovka do trouby - nakrájená jablka, skořice, cukr, máslo a ovesné vločky.
Servírovat nejlépe teplé se lžící zakysané smetany.
Suroviny:
- 5-6 jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 100 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Jablka smíchejte s cukrem a skořicí a nasypte do pekáče.
3. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo nakrájené na kousky.
4. Prsty vytvořte drobenku a nasypte ji na jablka.
5. Pečte 30-35 minut do zlatova.
6. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou
4. Hruškový koláč s mandlovým krémem
Hrušky + mandlový základ = nečekaně dokonalá kombinace.
Suroviny:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
- 70 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
Na mandlový krém:
- 100 g mletých mandlí ( může být i mandlová mouka)
- 100 g cukru moučka
- 100 g másla (měkkého)
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mandlového aroma
Postup:
1. V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli.
2. Přidej studené máslo nakrájené na kostky a prsty nebo mixerem vytvořte drobenku.
3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule.
4. Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.
5. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
6. Na pomoučené vále vyválejte těsto do kruhu o průměru větším než forma (cca 24cm).
7. Přeneste těsto do formy na tart, přimáčkněte ke krajům a odřízněte přebytek. Propíchejte dno vidličkou.
8. V míse utřete změklé máslo a cukrem do pěny.
9. Postupně přidávejte vejce, mouku, mleté mandle a mandlové aroma, až vznikne hladký krém.
10. Krém rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.
11. Na krém naaranžujte plátky hrušek do spirály nebo jiného vzoru.
12. Pečte koláč 35-40 minut, dokud není krém zlatavý a těsto křupavé.
13. Nechte koláč chvíli vychladnout.
14. Před podáváním můžete lehce posypat moučkovým cukrem.
5. Kávové muffiny s karamelovou náplní
Káva a karamel jako podzimní duo.
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 120 ml mléka
- 120 ml oleje
- 2 lžíce instantní kávy rozpustné ve 2 lžících horké vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cca 100 g karamelové pasty
Postup:
1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C ) a připravte formu na muffiny s papírovými košíčky.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
3. V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, olejem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.
4. Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto (nepřešlehejte)
5. Do každého košíčku dejte lžíci těsta, pak malou lžičku karamelové pasty do středu a přikryjte dalším těstem tak, aby byla karamelová náplň schovaná uvnitř.
6. Pečte muffiny 18-22 minut, dokud nejsou nahoře zlatavé a špejle zapíchnutá do těsta nevyjede čistá.
7. Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, pak přendejte na mřížku.
6. Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone
Perník není jen na Vánoce! Zkuste ho v podobě nadýchaných cupcakes - dochuťte skořicí, hřebíčkem a medem.
Suroviny:
Na těsto (cca 12 ks):
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 lžíce medu
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (min 30%)
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice (volitelné, pro podzimní chuť)
Postup:
1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Připravte si formu s papírovými košíčky.
2. V míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko, olej a med. Vše dobře promíchejte.
4. Tekuté ingredience vlijte k suchým a vmíchejte hladké těsto. Míchejte jen do spojení - nepřešlehávejte.
5. Těsto rozdělte do připravených košíčků (naplňte cca do 2/3 výšky)
6. Pečte 18-20 minut, dokud nejsou cupcaky zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.
Krém z mascarpone:
7. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, moučkový cukr a případně skořici.
8. Vyšlehejte do pevného, hladkého krému (pozor, šlehejte pomalu a krátce, aby se krém nesrazil).
9. Krém přeneste do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes.
10. Ozdobte dle libosti: špetkou skořice, jedlými květy, malým perníčkem nebo zlatým posypem.
7. Dýňové cookies s čokoládou
Nadýchané měkké sušenky, které mizí rychleji než listí ze stromů.
Suroviny (cca 20 ks):
- 120 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 120 g dýňové pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido nebo máslové)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo perníkového koření)
- špetka soli
- 100-150 g čokoládových kousků nebo dropsů
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte plech s pečícím papírem.
2. Vyšlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny.
3. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
4. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.
5. Suchou směs vmíchejte do tekuté a spojte v těsto - nemíchejte zbytečně dlouho.
6. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky.
7. Pomocí lžíce tvořte malé hromádky na plech, nechte rozestupy (sušenky se mírně roztečou).
8. Pečte 10-12 minut - okraje by měly být lehce zlatavé, ale střed zůstane měkký.
9. Nechte chvíli zchladnout na plechu, poté přendejte na mřížku.
8. Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)
Francouzská elegance v domácí podobě. Karamelizovaná jablka a křehké máslové těsto - servírujte ještě teplý!
Suroviny:
- 6-7 pevných jablek (např. Golden Delicius, Jonagold nebo Gala)
- 100 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balení listového těsta (nebo domácí máslové těsto)
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch 170 °C).
2. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky, vykrojte jadřince a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
3. Na pánvi (nebo v koláčové formě vhodné na plotnu i do trouby) rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte pozvolna karamelizovat - dozlatova. Trvá to pár minut.
4. Přidejte skořici a špetku soli, poté do karamelu naskládejte jablka řezem dolů. Nechte je chvíli povařit v karamelu (cca 5-7 minut), aby změkla a vsákla chuť
5. Rozválejte listové těsto a položte ho přes jablka (jablka jsou pořád v pánvi/formě). Kraje jemně zasuňte dovnitř kolem ovoce - těsto se musí dotýkat karamelu.
6. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.
7. Nechte koláč po upečení 5-10 minut odpočívat. Poté překlopte na servírovací talíř tak, aby jablka byla nahoře (pozor na horký karamel!)
9. Mrkvový dort s ořechy a skořicovým krémem
Podzimní evergreen. Mrkev dodá vláčnost, vlašské ořechy křupavost - a skořicový krém to celé spojí.
Postup:
Korpus ( forma ⌀ 22-24 cm):
- 250 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 200 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 180 ml rostlinného oleje
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 100 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i pekanové)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- (volitelné: hrst rozinek nebo ananasového pyré pro extra vláčnost)
Na skořicový krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- špetka vanilky
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch 160 °C). Vymažte a vysypte dortovou formu, nebo ji vyložte pečícím papírem.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně zašlehejte olej a vanilkový extrakt.
4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, poté sypkou směs a nakonec nasekané ořechy (případně i rozinky/ananas).
5. Těsto vylijte do formy a pečte 40-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout
Krém:
6. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, cukr, skořici a vanilku.
7. Vše vyšlehejte do pevného, nadýchaného krému (pozor, ať nepřešleháte).
10. Hruškové muffiny s čokoládovým srdcem
Jednoduché těsto, kostka čokolády dovnitř - a máte hříšně dobrý výsledek.
Postup (cca 12 ks):
- 2 zralé hrušky (oloupaní, nastrouhané nebo na malé kostičky)
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- 100 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 12 čtverečků kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořice a sůl.
3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.
4. Vmíchejte nastrouhané nebo jemně nakrájené hrušky.
5. Spojte suché a tekuté ingredience - míchejte jen do spojení.
6. Naplňte formičky do poloviny těstem, do každé vložte čtvereček čokolády a přikryjte zbytkem těsta.
7. pečte 20-25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a pevné na dotek.
8. Nechte mírně vychladnout - čokoládové srdce uvnitř zůstane krásně tekuté nebo vláčné.
Tip na závěr:
Upečte si víc a rozdělte se - podzim je o sdílení.
Zabalte sušenky do pečícího papíru, převažte provázkem a věnujte jako jedlý dárek.
U nás najdete i krabičky.