Prodejna Halenkov - Sobota 30.8. - ZAVŘENO

10 receptů, které voní podzimem: skořice, dýně a jablka v hlavní roli

Podzim má zvláštní schopnost přivést nás zpět do kuchyně - ke koláčům, vůni skořice, horkému čaji a sladkým pečeným dobrotám.

Připravili jsme pro vás výběr 10 ověřených receptů, které provoní domov  a zahřejí u srdce. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, najdete tu inspiraci pro každé podzimní odpoledne.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (9)

 

1. Klasický jablečný štrúdl se skořicí

Voňavá klasika, kterou zvládne každý. 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (14)

Suroviny:

  • 6-8 středních jablek (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g  rozinek (volitelné)
  • 50 g  nasekaných lískových oříšků
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • Strouhanka nebo mleté piškoty (na posypání)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C

2. Jablka smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.

3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále.

4. Na těsto nasypte tenkou vrstvu strouhanky, aby pohltila šťávu.

5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň.

6. Pečlivě zarolujte a konce dobře přitiskněte.

7. Potřete vejcem a udělejte pár zářezů nožem.

8. Pečte 30-35 minut dozlatova.

Tip: Usnadněte si práci s našim jablečným gelem se skořicí, který je termostabilní  což zajistí že náplň nevyteče.

 

2. Dýňový chlebíček s polevou

Lehký, vláčný a ideální ke kávě.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (11)

Suroviny:

  • 250 g dýňového pyré
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 100 g zakysané smetany (na polevu)
  • 100 g moučkového cukru (na polevu)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175°C a formu vymažte máslem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a dýňové pyré.

4. Postupně vmíchejte suché ingredience.

5. Nalijte do formy a pečte 50 - 60 minut (zkontrolujte špejlí).

6. Nechte vychladnout

7. Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a potřete chlebíček.

 

3. Jablečný crumble s ovesnou drobenkou

Rychlovka do trouby - nakrájená jablka, skořice, cukr, máslo a ovesné vločky.

Servírovat nejlépe teplé se lžící zakysané smetany.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (19)

Suroviny:

  • 5-6 jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g  ovesných vloček
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Jablka smíchejte s cukrem a skořicí a nasypte do pekáče.

3. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo nakrájené na kousky.

4. Prsty vytvořte drobenku a nasypte ji na jablka.

5. Pečte 30-35 minut do zlatova.

6. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou

 

4. Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hrušky + mandlový základ = nečekaně dokonalá kombinace.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (10)

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na mandlový krém:

  • 100 g mletých mandlí ( může být i mandlová mouka)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli.

2. Přidej studené máslo nakrájené na kostky a prsty nebo mixerem vytvořte drobenku.

3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule.

4. Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.

5. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

6. Na pomoučené  vále vyválejte těsto do kruhu o průměru větším než forma (cca 24cm).

7. Přeneste těsto do formy na tart, přimáčkněte ke krajům a odřízněte přebytek. Propíchejte dno vidličkou.

8. V míse utřete změklé máslo a cukrem do pěny.

9. Postupně přidávejte vejce, mouku, mleté mandle a mandlové aroma, až vznikne hladký krém.

10. Krém rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.

11. Na krém naaranžujte plátky hrušek do spirály nebo jiného vzoru.

12. Pečte koláč 35-40 minut, dokud není krém zlatavý a těsto křupavé.

13. Nechte koláč chvíli vychladnout.

14. Před podáváním můžete lehce posypat moučkovým cukrem.

 

5. Kávové muffiny s karamelovou náplní

Káva a karamel jako podzimní duo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (13)

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 2 lžíce instantní kávy rozpustné ve 2 lžících horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 100 g  karamelové pasty 

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C ) a připravte formu na muffiny s papírovými košíčky.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, olejem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.

4. Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto (nepřešlehejte)

5. Do každého košíčku dejte lžíci těsta, pak malou lžičku karamelové pasty do středu a přikryjte dalším těstem tak, aby byla karamelová náplň schovaná uvnitř.

6. Pečte muffiny 18-22 minut, dokud nejsou nahoře zlatavé a špejle zapíchnutá do těsta nevyjede čistá.

7. Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, pak přendejte na mřížku.

 

 

6. Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Perník není jen na Vánoce! Zkuste ho v podobě nadýchaných cupcakes - dochuťte skořicí, hřebíčkem a medem.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (15)

Suroviny:

Na těsto (cca 12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 100 g  třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce medu

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min 30%)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné, pro podzimní chuť)

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Připravte si formu s papírovými košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko, olej a med. Vše dobře promíchejte.

4. Tekuté ingredience vlijte k suchým a vmíchejte hladké těsto. Míchejte jen do spojení - nepřešlehávejte.

5. Těsto rozdělte do připravených košíčků (naplňte cca do 2/3 výšky)

6. Pečte 18-20 minut, dokud nejsou cupcaky zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

Krém z mascarpone:

7. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, moučkový cukr a případně skořici.

8. Vyšlehejte do pevného, hladkého krému (pozor, šlehejte pomalu a krátce, aby se krém nesrazil).

9. Krém přeneste do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes.

10. Ozdobte dle libosti: špetkou skořice, jedlými květy, malým perníčkem nebo zlatým posypem.

 

7. Dýňové cookies s čokoládou

Nadýchané měkké sušenky, které mizí rychleji než listí ze stromů.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (16)

Suroviny (cca 20 ks):

  • 120 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 120 g dýňové pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido nebo máslové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo perníkového koření)
  • špetka soli
  • 100-150 g čokoládových kousků nebo dropsů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte plech s pečícím papírem.

2. Vyšlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny.

3. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.

4. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.

5. Suchou směs vmíchejte do tekuté a spojte v těsto - nemíchejte zbytečně dlouho.

6. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky.

7. Pomocí lžíce tvořte malé hromádky na plech, nechte rozestupy (sušenky se mírně roztečou).

8. Pečte 10-12 minut - okraje by měly být lehce zlatavé, ale střed zůstane měkký.

9. Nechte chvíli zchladnout na plechu, poté přendejte na mřížku.

 

8. Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Francouzská elegance v domácí podobě. Karamelizovaná jablka a křehké máslové těsto - servírujte ještě teplý!

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (12)

Suroviny:

  • 6-7 pevných jablek (např. Golden Delicius, Jonagold nebo Gala)
  • 100 g másla 
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení listového těsta (nebo domácí máslové těsto)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch 170 °C).

2. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky, vykrojte jadřince a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

3. Na pánvi (nebo v koláčové formě vhodné na plotnu i do trouby) rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte pozvolna karamelizovat - dozlatova. Trvá to pár minut.

4. Přidejte skořici a špetku soli, poté do karamelu naskládejte jablka řezem dolů. Nechte je chvíli povařit v karamelu (cca 5-7 minut), aby změkla a vsákla chuť

5. Rozválejte listové těsto a položte ho přes jablka (jablka jsou pořád v pánvi/formě). Kraje jemně zasuňte dovnitř kolem ovoce - těsto se musí dotýkat karamelu.

6. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.

7. Nechte koláč po upečení 5-10 minut odpočívat. Poté překlopte na servírovací talíř tak, aby jablka byla nahoře (pozor na horký karamel!)

 

9. Mrkvový dort s ořechy a skořicovým krémem

Podzimní evergreen. Mrkev dodá vláčnost, vlašské ořechy křupavost - a skořicový krém to celé spojí.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (17)

Postup:

Korpus ( forma ⌀ 22-24 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i pekanové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (volitelné: hrst rozinek nebo ananasového pyré pro extra vláčnost)

Na skořicový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka vanilky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch 160 °C). Vymažte a vysypte dortovou formu, nebo ji vyložte pečícím papírem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně zašlehejte olej a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, poté sypkou směs a nakonec nasekané ořechy (případně i rozinky/ananas).

5. Těsto vylijte do formy a pečte 40-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout

Krém:

6. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, cukr, skořici a vanilku.

7. Vše vyšlehejte do pevného, nadýchaného krému (pozor, ať nepřešleháte).

 

10. Hruškové muffiny  s čokoládovým srdcem

Jednoduché těsto, kostka čokolády dovnitř - a máte hříšně dobrý výsledek.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (18)

Postup (cca 12 ks):

  • 2 zralé hrušky (oloupaní, nastrouhané nebo na malé kostičky)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 12 čtverečků kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořice a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhané nebo jemně nakrájené hrušky.

5. Spojte suché a tekuté ingredience - míchejte jen do spojení.

6. Naplňte formičky do poloviny těstem, do každé vložte čtvereček čokolády a přikryjte zbytkem těsta.

7. pečte 20-25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a pevné na dotek.

8. Nechte mírně vychladnout - čokoládové srdce uvnitř zůstane krásně tekuté nebo vláčné.

 

Tip na závěr:

Upečte si víc a rozdělte se - podzim je o sdílení.

Zabalte sušenky do pečícího papíru, převažte provázkem a věnujte jako jedlý dárek. 

U nás najdete i krabičky.