Prodejna Halenkov - Pátek 26.9. 8:00 - 12:00

Domácí zmrzliny a sorbety: osvěžující recepty krok za krokem

Léto a teplé dny přímo vybízejí k osvěžení něčím studeným a sladkým. Co může být lepšího než domácí zmrzlina nebo lehký ovocný sorbet? Výroba doma je snadná, zábavná a umožní vám použít ty nejlepší ingredience - od čerstvého ovoce po kvalitní cukrářské potřeby.

31

Proč si vyrobit domácí zmrzlinu a sorbet ?

  • Máte kontrolu nad surovinami - žádné zbytečné přísady ani konzervanty.
  • Můžete experimentovat s příchutěmi a kombinacemi podle chuti.
  • Skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce nebo bylinky
  • Domácí výroba je často levnější a zdravější než kupované varianty.

 

Recepty na domácí zmrzliny

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

27

Ingredience:

  • 400 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  •  1 vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejeme společně s vanilkovým luskem (rozříznutým) téměř k varu.

2. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny.

3. Horké mléko pomalu vlévejte k žloutkům za stálého míchání.

4. Směs vraťte na mírný plamen a míchejte, dokud nezhoustne (nesmí se vařit).

5. Nechte vychladnout, vyjměte vanilkový lusk a smetanu vyšlehejte do pevného krému.

6. Smíchejte vše dohromady a dejte zamrazit, každých 30 minut promíchejte, dokud není zmrzlina pevná (cca 4 hodiny).

 

Čokoládová zmrzlina s kousky hořké čokolády

28

Ingredience:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru 
  • 3 vejce
  • 100 g  kvalitní hořké čokolády (60-70 % kakaa)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejte.

2. Vejce s cukrem vyšlehejte, přidejte horké mléko a za mírného zahřívání míchejte, dokud směs nezhoustne.

3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi.

4. Po vychladnutí dejte do mrazáku a pravidelně míchejte (pokud nemáte zmrzlinovač).

 

Recepty na osvěžující sorbety

Citronový sorbet

29

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru
  • 200 ml čerstvé citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů

Postup:

1. Vodu a cukr svařte do úplného rozpuštění cukru, nechte vychladnout.

2. přidejte citronovou šťávu a kůru, promíchejte.

3. Směs dejte do mrazáku a pravidelně míchejte, dokud nebude sorbet pevný (cca 3-4 hodiny).

 

Malinový sorbet

30

Ingredience:

  • 400 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

1. Vodu s cukrem svařte, nechte vychladnout.

2. Maliny rozmixujte a protlačte přes jemné síto.

3. Přidejte citronovou šťávu a sirup.

4. Směs zmrazte a pravidelně míchejte.

 

Tipy a triky pro domácí zmrzliny a sorbety

  • Používejte kvalitní cukrářské formy a nádoby s dobrým víkem na mrazení.
  • Pokud máte zmrzlinovač, využijte ho pro jemnější a krémovější texturu.
  • Při přípravě sorbetu zvolte sladkost podle kyselosti ovoce - můžete cukr mírně upravit.
  • Experimentujte s bylinkami jako je máta, bazalka nebo rozmarýn pro netradiční chutě.
  • Při zmrazování sorbetu či zmrzliny pravidelně promíchávejte, aby se netvořily velké ledové krystaly.