Jak upéct dokonalé perníčky: recept, tipy a zdobení

Vánoce bez perníčků? To si neumíme představit! Vůně skořice, medu a hřebíčku k adventnímu času prostě patří. Aby se ti letos povedly opravdu měkké, voňavé a krásně ozdobené perníčky, přinášíme náš osvědčený recept a pár triků navíc.

 4_7

 

Recept na měkké perníčky

Ingredience (na cca 2 plechy):

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kakaa (pro krásnou barvu)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, sodu, koření a kakao.

2. Přidej změklé máslo, vejce a med - vypracuj hladké těsto.

3. Zabal do folie a nech alespoň 2 hodiny (nejlépe přes noc) odpočívat v lednici.

4. Těsto rozválej na cca 4mm a vykrajuj oblíbené tvary.

5. Peč na 170 °C asi 7-9 minut, dokud lehce nezezlátnou.

6. Po vychladnutí můžeš zdobit.

 

Triky, aby byly perníčky vždy dokonalé

  • Měkkost: Pokud chceš, aby byly hned po upečení měkké, přidej do těsta 1 lžíci zakysané smetany. Jinak krásně změknou po pár dnech v uzavřené doze.
  • Vůně: Neboj se přidat i špetku mletého badyánu nebo pomerančové kůry.
  • Tvary: Nejvíc vyniknou klasické vánoční motivy - hvězdičky, zvonečky, stromečky nebo sobíci. S kvalitními vykrajovátky se ti těsto nebude trhat.

 

Zdobení perníčků

Nejčastěji se zdobí královskou polevou, která dobře drží tvar a krásně zasychá.

Královská poleva - základní recept:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Vše vyšlehej, dokud nevznikne hustá hladká poleva. Pokud je příliš řídká, přidej cukr. Pokud hustá, pár kapek citronové šťávy.

 3_2

 

Inspirace navíc

Perníčky nemusí být jen na mlsání. Můžeš je využít i takto:

  • Ozdoby na vánoční stromeček (stačí vykrojit otvor na stužku)
  • Jmenovky na dárky - ozdobené  polevou a s napsaným jménem
  • Jedlý dárek v krásné krabičce nebo celofánovém sáčku