Vánoce bez perníčků? To si neumíme představit! Vůně skořice, medu a hřebíčku k adventnímu času prostě patří. Aby se ti letos povedly opravdu měkké, voňavé a krásně ozdobené perníčky, přinášíme náš osvědčený recept a pár triků navíc.

Recept na měkké perníčky
Ingredience (na cca 2 plechy):
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 4 lžíce tekutého medu
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička kakaa (pro krásnou barvu)
Postup:
1. V míse smíchej mouku, cukr, sodu, koření a kakao.
2. Přidej změklé máslo, vejce a med - vypracuj hladké těsto.
3. Zabal do folie a nech alespoň 2 hodiny (nejlépe přes noc) odpočívat v lednici.
4. Těsto rozválej na cca 4mm a vykrajuj oblíbené tvary.
5. Peč na 170 °C asi 7-9 minut, dokud lehce nezezlátnou.
6. Po vychladnutí můžeš zdobit.
Triky, aby byly perníčky vždy dokonalé
- Měkkost: Pokud chceš, aby byly hned po upečení měkké, přidej do těsta 1 lžíci zakysané smetany. Jinak krásně změknou po pár dnech v uzavřené doze.
- Vůně: Neboj se přidat i špetku mletého badyánu nebo pomerančové kůry.
- Tvary: Nejvíc vyniknou klasické vánoční motivy - hvězdičky, zvonečky, stromečky nebo sobíci. S kvalitními vykrajovátky se ti těsto nebude trhat.
Zdobení perníčků
Nejčastěji se zdobí královskou polevou, která dobře drží tvar a krásně zasychá.
Královská poleva - základní recept:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Vše vyšlehej, dokud nevznikne hustá hladká poleva. Pokud je příliš řídká, přidej cukr. Pokud hustá, pár kapek citronové šťávy.

Inspirace navíc
Perníčky nemusí být jen na mlsání. Můžeš je využít i takto:
- Ozdoby na vánoční stromeček (stačí vykrojit otvor na stužku)
- Jmenovky na dárky - ozdobené polevou a s napsaným jménem
- Jedlý dárek v krásné krabičce nebo celofánovém sáčku
.png)