Letní pečení - recepty, tipy a pomůcky, které se vám budou hodit

Léto je v plném proudu - a s ním i příležitost na sladké tvoření. Ať už chystáte dort na zahradní oslavu, dezert na piknik nebo něco rychlého ke kávě na terase, máme pro vás tipy, které vám pečení v létě usnadní a zpříjemní.

23

1. Letní recepty, které osvěží

Nepečené cheesecaky, ovocné tartaletky nebo domácí nanuky - jsou stálice, které v létě nesmí chybět. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme například:

 

Malinový dort se želé vrstvou

24

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek (např. Lotus, BeBe)
  • 100 g  rozpuštěného másla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-40%)
  • 80 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny nebo 12 g želatiny v prášku

Na malinové želé:

  • 300 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 5 g želatiny

Postup:

1. Korpus: Sušenky rozmixuj na jemno, přidej rozpuštěné máslo a natlač směs do dortové formy (průměr 18-20 cm). Dej do lednice ztuhnout.

2. Krém: mascarpone vyšlehej se smetanou, cukrem a vanilkou. želatinu namoč, rozpusť v troše horké vody a vmíchej do krému. Nalij na korpus a dej na 2 hodiny tuhnout.

3. Malinové želé: Maliny zahřej s cukrem a citronem, propasíruj přes sítko. Přidej rozpuštěnou želatinu, promíchej a nalij na ztuhlý krém. Nech tuhnout přes noc.

TIP z e-shopu: forma na dort, acetátová folie, želatina

 

Domácí zmrzlinové sendviče s cookies

26

Ingredience:

Na cookies:

  • 110 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g  čokoládových kousků

Na zmrzlinu (rychlá verze):

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
  • vanilka nebo jiná příchuť

Postup:

1. Cookies: Ušlehejte máslo s cukrem, přidej vejce, pak mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec vmíchej čokoládu. Tvoř menší hromádky na plech a peč 10-12 minut na 180°C. Nech vychladnout.

2. Zmrzlina: Ušlehej smetanu, přimíchej Salko a vanilku. Nalij do formy, dej do mrazáku na 4+ hodin.

3. Sendviče: Pomocí vykrajovátka vyřízni kolečka zmrzliny a vlož mezi dvě cookies. Můžeš obalit v čokoládě, kokosu nebo oříšcích.

 

Mangové mousse řezy v silikonové formě

25

Ingredience:

Na mousse:

  • 300 g manga (čerstvé nebo pyré)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 6 g želatiny

Na sušenkový základ:

  • 150 g sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

Na polevu (volitelné):

  • 100 ml mango pyré + 2 g želatiny

Postup:

  • Základ: Sušenky rozdrť a smíchej s máslem. Náplň do spodní části silikonové formy na řezy nebo mini dortíky. Dej ztuhnout.
  • Mousse: Mango rozmixuj, přidej citron a cukr. Smetanu vyšlehej, vmíchej mascarpone. Rozpuštěnou želatinu přidej do mango pyré a pak spoj se zbytkem. naplň do formy a dej do mrazáku.
  • Poleva: Mango pyré zahřej, vmíchej želatinu, nech lehce vychladnout a nalij na povrch. vrať do lednice nebo mrazáku, ideálně přes noc.

TIP z e-shopu: silikonové formy, jedlé květy, gelové barvy

 

2. Jak na pečení, když je venku horko

Léto není ideální na hodiny u rozpálené trouby.

Řešením jsou:

  • nepečené dezerty - využijte sušenkové korpusy, želatinu a tvarohové nebo mascarpone krémy.
  • Silikonové formy - skvělé pro mrazené dezerty i pečení, protože se rychleji chladí a uvolňují.
  • Pečení večer nebo ráno - využijte chladnější části dne a předejdete přehřátí kuchyně.

 

 

3. Pomůcky, které vám v létě ulehčí práci

Na našem e-shopu annamocz.cz najdete pomůcky, které jsou pro letní pečení jako stvořené:

27_1

4. Tipy a triky pro letní zdobení

  • Ovocné zdobení - používejte čerstvé  ovoce až těsně před podáváním
  • Čokoláda v létě? Ano, ale opatrně - pracujte s barvami na tukové bázi a nechte čokoládu tuhnout v lednici.
  • Jedlé květy - krásné, přírodní a trendy.

 

5.Inspirace na letní oslavy

 

Shrnutí: Co se v létě hodí mít po ruce?

  • Silikonová forma - Na pečení a mražení
  • Gelové barvy - stabilní i v teple
  • Formy na nanuky - Zábava pro děti i dospělé
  • Dortové krabice - Bezpečný transport dezertů
  • Želatina/agar - Osvěžené ovocné vrstvy