Pečení se sezónním ovocem a zeleninou: chuť, která nezklame

Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (32)

Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?

  • Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
  • Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
  • Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
  • Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.

 

Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?

Jaro

  • Jahody, rebarbora, třešně
  • Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)

Léto:

  • Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
  • Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)

Podzim

  • Jablka, hrušky, švestky, brusinky
  • Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)

Zima

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony)
  • Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)

 

Tipy pro pečení se sezónními surovinami

1. Využijte ovocné pyré a šťávy

Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.

2. Experimentujte se zeleninou v dezertech

Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.

3. Používejte správné cukrářské pomůcky

Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.

4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.

 

Oblíbené recepty se sezónními surovinami

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (33)

Ingredience:

Na těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, na kostky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 větší jablka (ideálně kyselá)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)

Drobenka:

  • 60 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.

2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.

3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).

4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.

5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.

 

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (34)

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 100  g letých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.

2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.

3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.

4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.

5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.

 

Borůvkové muffiny s citronovou kůrou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (35)

Ingredience (na 12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl

2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.

3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.

4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C

5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.

 

4. Dýňový cheesecake

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (37)

Ingredience:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g smetanového sýra
  • 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
  • 120 g  cukru
  • 2  vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.

2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.

3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.

4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

 

Jahodovo-rebarborový crumble

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (38)

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g  polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g  mandlových lupínků (volitelné)

Postup:

1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.

2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.

3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.

4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Závěr 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.