Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.
Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?
- Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
- Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
- Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
- Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.
Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?
Jaro
- Jahody, rebarbora, třešně
- Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)
Léto:
- Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
- Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)
Podzim
- Jablka, hrušky, švestky, brusinky
- Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)
Zima
- Citrusové plody (pomeranče, citrony)
- Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)
Tipy pro pečení se sezónními surovinami
1. Využijte ovocné pyré a šťávy
Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.
2. Experimentujte se zeleninou v dezertech
Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.
3. Používejte správné cukrářské pomůcky
Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.
4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu
Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.
Oblíbené recepty se sezónními surovinami
Jablečný koláč s ořechovou drobenkou
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného, na kostky)
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 4 větší jablka (ideálně kyselá)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)
Drobenka:
- 60 g másla
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
Postup:
1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.
2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.
3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).
4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.
5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.
Mrkvový dort s krémem z mascarpone
Ingredience:
Těsto:
- 300 g nastrouhané mrkve
- 200 g hladké mouky
- 100 g letých vlašských ořechů
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 150 ml rostlinného oleje
- špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup:
1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.
2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.
3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.
4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.
5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.
Borůvkové muffiny s citronovou kůrou
Ingredience (na 12 ks):
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 80 ml oleje
- kůra z 1 citronu
- 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
Postup:
1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl
2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.
3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.
4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C
5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.
4. Dýňový cheesecake
Ingredience:
Korpus:
- 200 g máslových sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 400 g smetanového sýra
- 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- vanilkový lusk
Postup:
1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.
2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.
3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.
4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.
Jahodovo-rebarborový crumble
Ingredience:
- 300 g jahod
- 200 g rebarbory
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce škrobu
Drobenka:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g třtinového cukru
- 30 g mandlových lupínků (volitelné)
Postup:
1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.
2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.
3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.
4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Závěr
Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.