Velký průvodce cukrářskými krémy: 10 základních druhů + tipy na zdobení

Pečení není jen o těstu - krém je to, co dortům, cupcakům a dezertům dodává šťavnatost, chuť i vzhled. Pokud zvládnete pár základních cukrářských krémů, otevře se vám svět nekonečných kombinací a možností zdobení.

Připravili jsme si pro vás přehled těch nejpoužívanějších krémů, tipy na jejich vylepení a doporučení na produkty, se kterými bude příprava snadná.

3

 

1. Máslový krém (Buttercream)

Klasika, která drží tvar, skvěle se barví a hodí se na zdobení cupcaků, dortů i sušenek.

4_5

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 500 g  moučkového cukru
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany
  • Aroma nebo potravinářské barvivo dle chuti

Postup:

1. Máslo vyšlehejte do světlé pěny.

2. Postupně přidávejte cukr a mléko, pokud není krém hladký.

3. Dochucujte a barvěte podle potřeby.

 

Tip: Pro extra jemnost používejte máslo pokojové teploty a jemně prosátý moučkový cukr.

 

2. Šlehačkový krém

Lehký, nadýchaný a ideální pro ty, kdo mají rádi méně sladké krémy.

5_5

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 2-3 lžíce cukru moučka
  • Ztužovač šlehačky

Postup:

1. Vychlazenou smetanu začněte šlehat na nízkých otáčkách.

2. přidejte cukr a ztužovač.

3. Šlehejte, dokud krém drží tvar, ale nepřešlehejte

 

Tip: Při zdobení požijte kovové cukrářské špičky - vytváření čisté a ostré tvary

 

 

3. Pudinkový krém

Hodí se do řezů, koláčů i dortů.

6_5

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2-3 lžíce cukru
  • 200 g másla

Postup:

1. Uvařte hustý pudink a nechte vychladnout.

2. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte pudink.

 

Tip: Přidejte kapku rumu pro výraznější chuť.

 

 

4. Ganache

7_4

Luxusní čokoládový krém pro dorty, cupcaky i pralinky.

Ingredience:

  • 200 g kvalitní čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.

2. Nalijte ji na nasekanou čokoládu a nechce minutu stát.

3. Promíchejte do hladka a nechte vychladnout.

 

Tip: Pro pevnější krém změňte poměr na více čokolády.

 

 

5. Švýcarský máslový krém (Swiss meringue buttercream)

Jemnější a méně sladký než klasický buttercream.

8_2

Ingredience:

  • 150 g bílků
  • 300 g cukru krupice
  • 450 g másla

Postup:

1. Bílky s cukrem zahřeje ve vodní lázni (asi 70°C ), dokud se cukr nerozpustí.

2. Přendejte do mísy a šlehejte do tuhého lesklého sněhu.

3. Po částech zašlehejte změklé máslo s míchejte do hladkého krému.

 

Tip: Skvělý pro jemné dortové povrchy a zdobení svatebních dezertů.

 

 

 

6. Italský máslový krém (Italian meringue buttercream)

Stabilní, jemný a odolný vůči teplu.

9_1

Ingredience:

  • 150 g bílků
  • 300 g cukru
  • 80 ml vody
  • 450 g másla

Postup:

1. Uvařte cukrový rozvar (cukr + voda) na 118 °C.

2. Mezitím šlehejte bílky do polotuha.

3. Tenčím pramínkem přilévejte horký sirup do bílků  šlehejte do vychladnutí.

4. Zašlehejte máslo po částech.

 

 

7. Smetanovo-tvarohový krém

Lehký, osvěžující a ideální k ovocným dortů.

10_1

Ingredience:

  • 250 g jemného tvarohu (ne vaničkový)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce cukru moučka

Postup:

1. Tvaroh vyšlehejte s cukrem.

2.  Ušlehejte smetanu a lehce ji vmíchejte do tvarohu.

 

 

8. Mascarpone krém

Luxusní a univerzální - na tiramisu i dorty.

11_1

Ingredience:

  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka

Postup:

1. Ušlehejte smetanu s cukrem.

2. Jemně vmíchejte mascarpone.

 

 

9. Pařížský krém

Hustý čokoládový krém na dorty typu Paříž.

12_1

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 100 g kakaa
  • 250 g másla

Postup:

1. Smetanu, cukr a kakao přiveďte k varu, poté vychlaďte do druhého dne.

2. Druhý den vyšlehejte s máslem.

 

 

10. Lemon curd (Citronový krém)

Sladkokyselý, osvěžující krém do tartaletek a dortů.

13_1

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g másla
  • 2 citrony (šťáva + kůra)

Postup:

1. Vše smíchejte ve vodní lázni a míchejte, dokud krém nezhoustne.

2. Nechte vychladnout.

 

Doporučené cukrářské pomůcky

Sladká tečka:

Ať už připravujete jednoduchý rodinný dort nebo svatební masterpiece, správný výběr krému je klíčem k úspěchu. S kvalitními surovinami a pomůckami bude vaše cukrařina radost.