Recepty

Inspirujte se našimi recepty na dorty, koláče, dezerty i sváteční pečivo. Najdete zde návody krok za krokem, tipy na zdobení a rady, jak využít cukrářské pomůcky v praxi. Ať už pečete pro rodinu, přátele nebo zákazníky, u nás objevte nápady, které vám pomohou vykouzlit sladké dobroty jako od profesionálů.

Výpis článků

Jak upéct dokonalé perníčky: recept, tipy a zdobení

Vánoce bez perníčků? To si neumíme představit! Vůně skořice, medu a hřebíčku k adventnímu času prostě patří. Aby se ti letos povedly opravdu měkké, voňavé a krásně ozdobené perníčky, přinášíme náš osvědčený recept a pár triků navíc.

 4_7

 

Recept na měkké perníčky

Ingredience (na cca 2 plechy):

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kakaa (pro krásnou barvu)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, sodu, koření a kakao.

2. Přidej změklé máslo, vejce a med - vypracuj hladké těsto.

3. Zabal do folie a nech alespoň 2 hodiny (nejlépe přes noc) odpočívat v lednici.

4. Těsto rozválej na cca 4mm a vykrajuj oblíbené tvary.

5. Peč na 170 °C asi 7-9 minut, dokud lehce nezezlátnou.

6. Po vychladnutí můžeš zdobit.

 

Triky, aby byly perníčky vždy dokonalé

  • Měkkost: Pokud chceš, aby byly hned po upečení měkké, přidej do těsta 1 lžíci zakysané smetany. Jinak krásně změknou po pár dnech v uzavřené doze.
  • Vůně: Neboj se přidat i špetku mletého badyánu nebo pomerančové kůry.
  • Tvary: Nejvíc vyniknou klasické vánoční motivy - hvězdičky, zvonečky, stromečky nebo sobíci. S kvalitními vykrajovátky se ti těsto nebude trhat.

 

Zdobení perníčků

Nejčastěji se zdobí královskou polevou, která dobře drží tvar a krásně zasychá.

Královská poleva - základní recept:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Vše vyšlehej, dokud nevznikne hustá hladká poleva. Pokud je příliš řídká, přidej cukr. Pokud hustá, pár kapek citronové šťávy.

 3_2

 

Inspirace navíc

Perníčky nemusí být jen na mlsání. Můžeš je využít i takto:

  • Ozdoby na vánoční stromeček (stačí vykrojit otvor na stužku)
  • Jmenovky na dárky - ozdobené  polevou a s napsaným jménem
  • Jedlý dárek v krásné krabičce nebo celofánovém sáčku

 

Jak upéct dokonalý Pumpkin Pie: podzimní klasika krok za krokem

Podzim voní skořicí, hřebíčkem a pečenou dýní. A právě pumkin pie - dýňový koláč - patří k nejoblíbenějším dezertům této sezony. Není to jen americká specialita ke Dni díkuvzdání, ale i skvělý způsob, jak si vychutnat podzimní atmosféru u nás doma.

V dnešním článku vám ukážeme, jak upéct dokonalý pumkin pie, na co si dát pozor a jaké cukrářské pomůcky vám přípravu usnadní.

4_6

Ingredience které budete potřebovat

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g  studeného másla
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru moučka

Na náplň:

  • 500 g  dýňového pyré (ideálně z pečené máslové nebo hokkaido dýně)
  • 150 g třtinového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 muškátového oříšku

Tip: Pokud chcete dezert výraznější, můžete přidat špetku kardamonu.

 

Postup krok za krokem

1. Připravte si dýňové pyré

Dýni rozkrojte, zbavte semínek a pečte v troubě (cca 40 minut při 180°C), dokud dužina nezměkne. poté ji rozmixujte do hladkého pyré.

 

2. Křehké těsto

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty nebo robotem zapracujte, dokud směs nepřipomíná drobenku. Vmíchejte vejce a vodu, vypracujte těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.

 

3. Pečení korpusu

Těsto vyválejte a přeneste do formy na koláč (doporučujeme formu s vyjímatelným dnem, aby šel koláč snadno vyndat) Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a nasypte keramické pečící kuličky nebo suché fazole. Pečte 15 minut při 180°C, poté papír s kuličkami odstraňte a dopečte dalších 10 minut.

 

4. Náplň

V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte smetanu, dýňové pyré a koření. Směs nalijte do přepečeného korpusu.

 

5.Finální pečení

Koláč pečte 40-45 minut při 170°C, dokud náplň neztuhne, ale uprostřed je ještě lehce třesoucí.

 

6. Servírování

Nechte zcela vychladnout. Podávejte se šlehačkou, karamelem nebo posypané skořicí.

3_1

 

Tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku

  • Pyré připravte den předem - bude mít intenzivnější chuť a koláč nebude zbytečně vodnatý.
  • Používejte koření kvalitní a čerstvě mleté - dodá koláči plnou vůni
  • Chlaďte před krájením - pumpkin pie je nejlepší servírovaný vychlazený, ideálně druhý den.

Pumpkin pie je koláč, který voní podzimem a chutná naprosto božsky. Vyzkoušejte náš recept a dejte nám vědět, jak se vám povedl!

 

Dýňové pečení: 3 neodolatelné recepty s dýní

Podzim bez dýně? Nepředstavitelné! Ať už ji milujete v polévce, latté nebo na talíři jako přílohu, určitě si zamilujete i její sladkou stránku. Dýně je nejen chutná a výživná, ale také neuvěřitelně univerzální surovina pro podzimní pečení.

Připravili jsme pro váš tři ověřené a jednoduché recepty, díky kterým si dýňové pečení zamilujte. A všechny potřebné formy i vykrajovátka najdete u nás na annamocz.cz

7_1

 

Dýňové muffiny se skořicí a ořechy

 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 150 g cukru
  • Hrst nasekaných ořechů (vlašské nebo pekanové)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si silikonovou nebo papírovou formu na muffiny.

2. Smíchejte sypké suroviny zvlášť, zvlášť tekuté a poté vše spojte dohromady.

3. Těsto nalijte do formiček a posypte ořechy.

4. Pečte asi 20-25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a nejsou na dotek pružné.

 

Dýňový cheesecake s karamelem

5_2

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 400 g krémového sýru (např. Philadelphia)
  • 250 g dýňového pyré
  • 150 g  cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • Karamelový toping na ozdobu

Postup:

1. Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem. Natlačte do formy na dort (průměr 20-22 cm) a dejte na chvíli do lednice.

2. V míse vyšlehejte krémový  sýr , cukr, vejce a dýňové pyré. Přidejte skořici.

3. Nalijte na korpus a pečte na 160°C asi 50 minut.

4. Po vychladnutí ozdobte karamelem nebo šlehačkou.

 

Dýňové sušenky s čokoládou

6_2

Ingredience:

Postup:

1. Vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a pyré.

2. Vmíchejte mouku smíchanou se sodou a skořicí a solí.

3. Nakonec přidejte čokoládové kousky.

4. Lžičkou tvořte malé hromádky na plech s pečícím papírem a pečte při 180 °C asi 12-15 minut.

 

 

Proč péct s dýní?

  • Dýně dodá těstu vláčnost a jemnou chuť.
  • Je zdravá - obsahuje betakaroten, vlákninu a má nízký obsah kalorií.
  • Hodí se do dortů, muffinů, sušenek i krémů.
  • Můžete ji kombinovat s kořením, čokoládou, karamelem i ořechy.

 

Ať už jste začátečník nebo zkušený pekař, dýňové recepty vás určitě zahřejí na duši - i na jazyku

Vše co k pečení potřebujete, najdete na annamocz.cz. vykrajovátka, formy, dekorace i speciální podzimní pomůcky.

10 receptů, které voní podzimem: skořice, dýně a jablka v hlavní roli

Podzim má zvláštní schopnost přivést nás zpět do kuchyně - ke koláčům, vůni skořice, horkému čaji a sladkým pečeným dobrotám.

Připravili jsme pro vás výběr 10 ověřených receptů, které provoní domov  a zahřejí u srdce. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, najdete tu inspiraci pro každé podzimní odpoledne.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (9)

 

1. Klasický jablečný štrúdl se skořicí

Voňavá klasika, kterou zvládne každý. 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (14)

Suroviny:

  • 6-8 středních jablek (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g  rozinek (volitelné)
  • 50 g  nasekaných lískových oříšků
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • Strouhanka nebo mleté piškoty (na posypání)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C

2. Jablka smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.

3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále.

4. Na těsto nasypte tenkou vrstvu strouhanky, aby pohltila šťávu.

5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň.

6. Pečlivě zarolujte a konce dobře přitiskněte.

7. Potřete vejcem a udělejte pár zářezů nožem.

8. Pečte 30-35 minut dozlatova.

Tip: Usnadněte si práci s našim jablečným gelem se skořicí, který je termostabilní  což zajistí že náplň nevyteče.

 

2. Dýňový chlebíček s polevou

Lehký, vláčný a ideální ke kávě.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (11)

Suroviny:

  • 250 g dýňového pyré
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 100 g zakysané smetany (na polevu)
  • 100 g moučkového cukru (na polevu)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175°C a formu vymažte máslem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a dýňové pyré.

4. Postupně vmíchejte suché ingredience.

5. Nalijte do formy a pečte 50 - 60 minut (zkontrolujte špejlí).

6. Nechte vychladnout

7. Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a potřete chlebíček.

 

3. Jablečný crumble s ovesnou drobenkou

Rychlovka do trouby - nakrájená jablka, skořice, cukr, máslo a ovesné vločky.

Servírovat nejlépe teplé se lžící zakysané smetany.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (19)

Suroviny:

  • 5-6 jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g  ovesných vloček
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Jablka smíchejte s cukrem a skořicí a nasypte do pekáče.

3. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo nakrájené na kousky.

4. Prsty vytvořte drobenku a nasypte ji na jablka.

5. Pečte 30-35 minut do zlatova.

6. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou

 

4. Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hrušky + mandlový základ = nečekaně dokonalá kombinace.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (10)

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na mandlový krém:

  • 100 g mletých mandlí ( může být i mandlová mouka)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli.

2. Přidej studené máslo nakrájené na kostky a prsty nebo mixerem vytvořte drobenku.

3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule.

4. Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.

5. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

6. Na pomoučené  vále vyválejte těsto do kruhu o průměru větším než forma (cca 24cm).

7. Přeneste těsto do formy na tart, přimáčkněte ke krajům a odřízněte přebytek. Propíchejte dno vidličkou.

8. V míse utřete změklé máslo a cukrem do pěny.

9. Postupně přidávejte vejce, mouku, mleté mandle a mandlové aroma, až vznikne hladký krém.

10. Krém rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.

11. Na krém naaranžujte plátky hrušek do spirály nebo jiného vzoru.

12. Pečte koláč 35-40 minut, dokud není krém zlatavý a těsto křupavé.

13. Nechte koláč chvíli vychladnout.

14. Před podáváním můžete lehce posypat moučkovým cukrem.

 

5. Kávové muffiny s karamelovou náplní

Káva a karamel jako podzimní duo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (13)

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 2 lžíce instantní kávy rozpustné ve 2 lžících horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 100 g  karamelové pasty 

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C ) a připravte formu na muffiny s papírovými košíčky.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, olejem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.

4. Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto (nepřešlehejte)

5. Do každého košíčku dejte lžíci těsta, pak malou lžičku karamelové pasty do středu a přikryjte dalším těstem tak, aby byla karamelová náplň schovaná uvnitř.

6. Pečte muffiny 18-22 minut, dokud nejsou nahoře zlatavé a špejle zapíchnutá do těsta nevyjede čistá.

7. Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, pak přendejte na mřížku.

 

 

6. Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Perník není jen na Vánoce! Zkuste ho v podobě nadýchaných cupcakes - dochuťte skořicí, hřebíčkem a medem.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (15)

Suroviny:

Na těsto (cca 12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 100 g  třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce medu

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min 30%)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné, pro podzimní chuť)

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Připravte si formu s papírovými košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko, olej a med. Vše dobře promíchejte.

4. Tekuté ingredience vlijte k suchým a vmíchejte hladké těsto. Míchejte jen do spojení - nepřešlehávejte.

5. Těsto rozdělte do připravených košíčků (naplňte cca do 2/3 výšky)

6. Pečte 18-20 minut, dokud nejsou cupcaky zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

Krém z mascarpone:

7. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, moučkový cukr a případně skořici.

8. Vyšlehejte do pevného, hladkého krému (pozor, šlehejte pomalu a krátce, aby se krém nesrazil).

9. Krém přeneste do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes.

10. Ozdobte dle libosti: špetkou skořice, jedlými květy, malým perníčkem nebo zlatým posypem.

 

7. Dýňové cookies s čokoládou

Nadýchané měkké sušenky, které mizí rychleji než listí ze stromů.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (16)

Suroviny (cca 20 ks):

  • 120 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 120 g dýňové pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido nebo máslové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo perníkového koření)
  • špetka soli
  • 100-150 g čokoládových kousků nebo dropsů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte plech s pečícím papírem.

2. Vyšlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny.

3. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.

4. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.

5. Suchou směs vmíchejte do tekuté a spojte v těsto - nemíchejte zbytečně dlouho.

6. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky.

7. Pomocí lžíce tvořte malé hromádky na plech, nechte rozestupy (sušenky se mírně roztečou).

8. Pečte 10-12 minut - okraje by měly být lehce zlatavé, ale střed zůstane měkký.

9. Nechte chvíli zchladnout na plechu, poté přendejte na mřížku.

 

8. Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Francouzská elegance v domácí podobě. Karamelizovaná jablka a křehké máslové těsto - servírujte ještě teplý!

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (12)

Suroviny:

  • 6-7 pevných jablek (např. Golden Delicius, Jonagold nebo Gala)
  • 100 g másla 
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení listového těsta (nebo domácí máslové těsto)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch 170 °C).

2. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky, vykrojte jadřince a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

3. Na pánvi (nebo v koláčové formě vhodné na plotnu i do trouby) rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte pozvolna karamelizovat - dozlatova. Trvá to pár minut.

4. Přidejte skořici a špetku soli, poté do karamelu naskládejte jablka řezem dolů. Nechte je chvíli povařit v karamelu (cca 5-7 minut), aby změkla a vsákla chuť

5. Rozválejte listové těsto a položte ho přes jablka (jablka jsou pořád v pánvi/formě). Kraje jemně zasuňte dovnitř kolem ovoce - těsto se musí dotýkat karamelu.

6. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.

7. Nechte koláč po upečení 5-10 minut odpočívat. Poté překlopte na servírovací talíř tak, aby jablka byla nahoře (pozor na horký karamel!)

 

9. Mrkvový dort s ořechy a skořicovým krémem

Podzimní evergreen. Mrkev dodá vláčnost, vlašské ořechy křupavost - a skořicový krém to celé spojí.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (17)

Postup:

Korpus ( forma ⌀ 22-24 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i pekanové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (volitelné: hrst rozinek nebo ananasového pyré pro extra vláčnost)

Na skořicový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka vanilky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch 160 °C). Vymažte a vysypte dortovou formu, nebo ji vyložte pečícím papírem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně zašlehejte olej a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, poté sypkou směs a nakonec nasekané ořechy (případně i rozinky/ananas).

5. Těsto vylijte do formy a pečte 40-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout

Krém:

6. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, cukr, skořici a vanilku.

7. Vše vyšlehejte do pevného, nadýchaného krému (pozor, ať nepřešleháte).

 

10. Hruškové muffiny  s čokoládovým srdcem

Jednoduché těsto, kostka čokolády dovnitř - a máte hříšně dobrý výsledek.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (18)

Postup (cca 12 ks):

  • 2 zralé hrušky (oloupaní, nastrouhané nebo na malé kostičky)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 12 čtverečků kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořice a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhané nebo jemně nakrájené hrušky.

5. Spojte suché a tekuté ingredience - míchejte jen do spojení.

6. Naplňte formičky do poloviny těstem, do každé vložte čtvereček čokolády a přikryjte zbytkem těsta.

7. pečte 20-25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a pevné na dotek.

8. Nechte mírně vychladnout - čokoládové srdce uvnitř zůstane krásně tekuté nebo vláčné.

 

Tip na závěr:

Upečte si víc a rozdělte se - podzim je o sdílení.

Zabalte sušenky do pečícího papíru, převažte provázkem a věnujte jako jedlý dárek. 

U nás najdete i krabičky.

Dětské narozeniny s ovocnými cupcakes: Sladké a svěží potěšení pro malé oslavence

Plánujte dětskou narozeninovou oslavu a chcete vytvořit něco sladkého, barevného a přitom alespoň trochu svěžího? Pak jsou ovocné cupcakes tou pravou volbou!

Jsou hravé, snadno se servírují, skvěle vypadají na dortovém stojanu a můžete je přizpůsobit podle oblíbeného ovoce nebo barvy oslavy.

V tomto článku vám ukážeme, jak připravit ovocné cupcakes krok za krokem, jak je jednoduše ozdobit a čím si pomoci, pokud nemáte času nazbyt.

5

Proč právě cupcakes?

  • Snadná manipulace - děti je mohou vzít do ruky, žádné krájení dortu
  • Jednotlivé porce - každý dostane svůj malý dezert
  • Nekonečno možností zdobení - barvy, ovoce, polevy, toppery
  • Skvělá základna pro kreativní tvoření s dětmi

 

Recept: ovocné cupcakes s tvarohovým krémem

4

Ingredience na těsto (12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g nasekaného ovoce (maliny, borůvky, jahody...)

TIP: Použij silikonové nebo papírové košíčky - najdeš je v našem e-shopu

Krém:

  • 250 g tvarohu (nebo mascarpone)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • ovoce na ozdobu (např. borůvky, kiwi, maliny)
  • volitelné: barevné zdobení, jedlé perličky nebo toppery

Postup:

1. Smíchejte suché a tekuté ingredience zvlášť, poté je spojte v hladké těsto.

2. Vmíchejte kousky ovoce a rozdělte do formiček.

3. Pečete 20-25 minut na 170°C. Nech úplně vychladnout.

4. Na krém vyšlehejte smetanu, vmíchejte tvaroh a cukr.

5. Krém naneste pomocí zdobícího sáčku - nebo nechte děti, ať si každý ozdobí svůj cupcake sám!

6. Ozdobte ovocem, posypkami, čokoládou nebo jedlými dekoracemi.

 

Téma oslavy? Přizpůsobte cupcakes podle stylu

Nápady:

  • Víla - růžový krém, perličky, motýlci
  • Dinosauří party - zelené zdobení, čokoládová vajíčka
  • Vesmír - fialové a modré barvy, stříbrné hvězdičky
  • Zvířátka - ovocné tváře z banánu, jahod a borůvek

využijte gelové potravinářské barvy nebo ochucovací pasty, které najdete v e-shopu.

 

Tip navíc: Udělejte z toho aktivitu

Děti milují, když mohou tvořit samy! Připrav základní cupcakes a nech je vlastnoručně zdobit - dej jim krém, ovoce , posypy a sleduj, jak se baví. Navíc pak s chutí snědí to, co samy vytvořily.

6

Sladká tečka na oslavu

Ovocné cupcakes jsou kombinací radosti, barvy, jednoduchosti a svěžesti - přesně to, co dětská oslava potřebuje. Navíc s pomocí našich cukrářských pomůcek zvládneš vše rychle a s profesionálním výsledkem.

 

Mrkni do našeho e-shopu  annamocz.cz a připrav sladkosti, na které budou děti ještě dlouho vzpomínat.

Letní pečení - recepty, tipy a pomůcky, které se vám budou hodit

Léto je v plném proudu - a s ním i příležitost na sladké tvoření. Ať už chystáte dort na zahradní oslavu, dezert na piknik nebo něco rychlého ke kávě na terase, máme pro vás tipy, které vám pečení v létě usnadní a zpříjemní.

23

1. Letní recepty, které osvěží

Nepečené cheesecaky, ovocné tartaletky nebo domácí nanuky - jsou stálice, které v létě nesmí chybět. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme například:

 

Malinový dort se želé vrstvou

24

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek (např. Lotus, BeBe)
  • 100 g  rozpuštěného másla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-40%)
  • 80 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny nebo 12 g želatiny v prášku

Na malinové želé:

  • 300 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 5 g želatiny

Postup:

1. Korpus: Sušenky rozmixuj na jemno, přidej rozpuštěné máslo a natlač směs do dortové formy (průměr 18-20 cm). Dej do lednice ztuhnout.

2. Krém: mascarpone vyšlehej se smetanou, cukrem a vanilkou. želatinu namoč, rozpusť v troše horké vody a vmíchej do krému. Nalij na korpus a dej na 2 hodiny tuhnout.

3. Malinové želé: Maliny zahřej s cukrem a citronem, propasíruj přes sítko. Přidej rozpuštěnou želatinu, promíchej a nalij na ztuhlý krém. Nech tuhnout přes noc.

TIP z e-shopu: forma na dort, acetátová folie, želatina

 

Domácí zmrzlinové sendviče s cookies

26

Ingredience:

Na cookies:

  • 110 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g  čokoládových kousků

Na zmrzlinu (rychlá verze):

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
  • vanilka nebo jiná příchuť

Postup:

1. Cookies: Ušlehejte máslo s cukrem, přidej vejce, pak mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec vmíchej čokoládu. Tvoř menší hromádky na plech a peč 10-12 minut na 180°C. Nech vychladnout.

2. Zmrzlina: Ušlehej smetanu, přimíchej Salko a vanilku. Nalij do formy, dej do mrazáku na 4+ hodin.

3. Sendviče: Pomocí vykrajovátka vyřízni kolečka zmrzliny a vlož mezi dvě cookies. Můžeš obalit v čokoládě, kokosu nebo oříšcích.

 

Mangové mousse řezy v silikonové formě

25

Ingredience:

Na mousse:

  • 300 g manga (čerstvé nebo pyré)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 6 g želatiny

Na sušenkový základ:

  • 150 g sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

Na polevu (volitelné):

  • 100 ml mango pyré + 2 g želatiny

Postup:

  • Základ: Sušenky rozdrť a smíchej s máslem. Náplň do spodní části silikonové formy na řezy nebo mini dortíky. Dej ztuhnout.
  • Mousse: Mango rozmixuj, přidej citron a cukr. Smetanu vyšlehej, vmíchej mascarpone. Rozpuštěnou želatinu přidej do mango pyré a pak spoj se zbytkem. naplň do formy a dej do mrazáku.
  • Poleva: Mango pyré zahřej, vmíchej želatinu, nech lehce vychladnout a nalij na povrch. vrať do lednice nebo mrazáku, ideálně přes noc.

TIP z e-shopu: silikonové formy, jedlé květy, gelové barvy

 

2. Jak na pečení, když je venku horko

Léto není ideální na hodiny u rozpálené trouby.

Řešením jsou:

  • nepečené dezerty - využijte sušenkové korpusy, želatinu a tvarohové nebo mascarpone krémy.
  • Silikonové formy - skvělé pro mrazené dezerty i pečení, protože se rychleji chladí a uvolňují.
  • Pečení večer nebo ráno - využijte chladnější části dne a předejdete přehřátí kuchyně.

 

 

3. Pomůcky, které vám v létě ulehčí práci

Na našem e-shopu annamocz.cz najdete pomůcky, které jsou pro letní pečení jako stvořené:

27_1

4. Tipy a triky pro letní zdobení

  • Ovocné zdobení - používejte čerstvé  ovoce až těsně před podáváním
  • Čokoláda v létě? Ano, ale opatrně - pracujte s barvami na tukové bázi a nechte čokoládu tuhnout v lednici.
  • Jedlé květy - krásné, přírodní a trendy.

 

5.Inspirace na letní oslavy

 

Shrnutí: Co se v létě hodí mít po ruce?

  • Silikonová forma - Na pečení a mražení
  • Gelové barvy - stabilní i v teple
  • Formy na nanuky - Zábava pro děti i dospělé
  • Dortové krabice - Bezpečný transport dezertů
  • Želatina/agar - Osvěžené ovocné vrstvy

 

 

Domácí zmrzliny a sorbety: osvěžující recepty krok za krokem

Léto a teplé dny přímo vybízejí k osvěžení něčím studeným a sladkým. Co může být lepšího než domácí zmrzlina nebo lehký ovocný sorbet? Výroba doma je snadná, zábavná a umožní vám použít ty nejlepší ingredience - od čerstvého ovoce po kvalitní cukrářské potřeby.

31

Proč si vyrobit domácí zmrzlinu a sorbet ?

  • Máte kontrolu nad surovinami - žádné zbytečné přísady ani konzervanty.
  • Můžete experimentovat s příchutěmi a kombinacemi podle chuti.
  • Skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce nebo bylinky
  • Domácí výroba je často levnější a zdravější než kupované varianty.

 

Recepty na domácí zmrzliny

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

27

Ingredience:

  • 400 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  •  1 vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejeme společně s vanilkovým luskem (rozříznutým) téměř k varu.

2. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny.

3. Horké mléko pomalu vlévejte k žloutkům za stálého míchání.

4. Směs vraťte na mírný plamen a míchejte, dokud nezhoustne (nesmí se vařit).

5. Nechte vychladnout, vyjměte vanilkový lusk a smetanu vyšlehejte do pevného krému.

6. Smíchejte vše dohromady a dejte zamrazit, každých 30 minut promíchejte, dokud není zmrzlina pevná (cca 4 hodiny).

 

Čokoládová zmrzlina s kousky hořké čokolády

28

Ingredience:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru 
  • 3 vejce
  • 100 g  kvalitní hořké čokolády (60-70 % kakaa)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejte.

2. Vejce s cukrem vyšlehejte, přidejte horké mléko a za mírného zahřívání míchejte, dokud směs nezhoustne.

3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi.

4. Po vychladnutí dejte do mrazáku a pravidelně míchejte (pokud nemáte zmrzlinovač).

 

Recepty na osvěžující sorbety

Citronový sorbet

29

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru
  • 200 ml čerstvé citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů

Postup:

1. Vodu a cukr svařte do úplného rozpuštění cukru, nechte vychladnout.

2. přidejte citronovou šťávu a kůru, promíchejte.

3. Směs dejte do mrazáku a pravidelně míchejte, dokud nebude sorbet pevný (cca 3-4 hodiny).

 

Malinový sorbet

30

Ingredience:

  • 400 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

1. Vodu s cukrem svařte, nechte vychladnout.

2. Maliny rozmixujte a protlačte přes jemné síto.

3. Přidejte citronovou šťávu a sirup.

4. Směs zmrazte a pravidelně míchejte.

 

Tipy a triky pro domácí zmrzliny a sorbety

  • Používejte kvalitní cukrářské formy a nádoby s dobrým víkem na mrazení.
  • Pokud máte zmrzlinovač, využijte ho pro jemnější a krémovější texturu.
  • Při přípravě sorbetu zvolte sladkost podle kyselosti ovoce - můžete cukr mírně upravit.
  • Experimentujte s bylinkami jako je máta, bazalka nebo rozmarýn pro netradiční chutě.
  • Při zmrazování sorbetu či zmrzliny pravidelně promíchávejte, aby se netvořily velké ledové krystaly.

 

 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou: chuť, která nezklame

Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (32)

Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?

  • Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
  • Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
  • Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
  • Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.

 

Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?

Jaro

  • Jahody, rebarbora, třešně
  • Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)

Léto:

  • Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
  • Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)

Podzim

  • Jablka, hrušky, švestky, brusinky
  • Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)

Zima

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony)
  • Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)

 

Tipy pro pečení se sezónními surovinami

1. Využijte ovocné pyré a šťávy

Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.

2. Experimentujte se zeleninou v dezertech

Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.

3. Používejte správné cukrářské pomůcky

Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.

4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.

 

Oblíbené recepty se sezónními surovinami

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (33)

Ingredience:

Na těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, na kostky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 větší jablka (ideálně kyselá)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)

Drobenka:

  • 60 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.

2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.

3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).

4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.

5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.

 

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (34)

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 100  g letých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.

2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.

3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.

4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.

5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.

 

Borůvkové muffiny s citronovou kůrou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (35)

Ingredience (na 12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl

2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.

3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.

4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C

5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.

 

4. Dýňový cheesecake

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (37)

Ingredience:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g smetanového sýra
  • 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
  • 120 g  cukru
  • 2  vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.

2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.

3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.

4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

 

Jahodovo-rebarborový crumble

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (38)

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g  polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g  mandlových lupínků (volitelné)

Postup:

1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.

2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.

3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.

4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Závěr 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domácí modelovací hmota: Jak vyrobit, obarvit a správně použít

Modelovací hmota je nezbytným pomocníkem každého cukráře - ať už zdobíte dorty postavičkami, tvoříte květiny nebo pokrýváte celý dort. Ale víš, že si ji můžeš vyrobit i doma? A s těmi správnými pomůckami z našeho e-shopu bude výsledek jako z profi cukrárny!

 Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (26)

Co je modelovací hmota a kdy se používá?

Modelovací hmota (někdy také nazývána cukrářská pasta nebo fondán na modelování) je o něco pevnější než klasický potahovací fondán a lépe drží tvar.

Používá se na:

  • Tvorbu postaviček, květin, mašliček
  • Ozdoby na cupcakes nebo cake pops
  • Drobnou modelaci, kde potřebujete, aby hmota rychle ztuhla.

 

Recept na domácí modelovací hmotu:

Ingredience:

  • 250g bílé marshmallow (nejlépe mini)
  • 2 lžíce vody nebo citronové šťávy
  • 500-600g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku (např. kokosový nebo 100% tuk)
  • Volitelné: 1-2 lžičky práškové želatiny (pro větší pevnost)

Postup:

1. Marshmallow dej do misky, přidej vodu a dej ohřát do mikrovlnky (cca 30-60 s), dokud se nezačnou rozpouštět.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (27)

2. Přidej lžíci tuku a míchej, dokud nevznikne hladká hmota.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (28)

3. Po částech přisypávej prosátý moučkový cukr  a hněť - nejdříve lžící, pak rukama na vále.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (30)

4. Hmotu  můžeš rozdělit a obarvit gelovými barvami.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (31)

5. Zabal do potravinové folie a nech alespoň 12 hodin odležet při pokojové teplotě.

 

Jak správně barvit modelovací hmotu

  • Používej gelová nebo prášková barviva - tekutá příliš mění konzistenci.
  • Barvu vmíchej postupně - vždy malou špičkou párátka.
  • Pro mramorový efekt hněť barvu jen částečně.

TIP: Rukavice ti ušetří barevné ruce

Barviva najdeš v této sekci našeho e-shopu.

 

Skladování a trvanlivost

  • Uchovávej zabalené ve folii a vzduchotěsném obalu.
  • Trvanlivost až 4 týdny při pokojové teplotě.
  • Při tvrdnutí stačí přidat par kapek tuku nebo zahřát na pár sekund v mikrovlnce.

 

Co dalšího budeš potřebovat?

V vašem e-shopu najdeš všechny nezbytnosti:

 

Závěrem

Domácí modelovací hmota je levná, přizpůsobitelná a můžeš ji udělat přesně podle svých potřeb - od tvrdší na figurky po měkčí na dekorace dortů. A s našimi pomůckami budeš tvořit jako profesionál.

 

 

 

 

Recept na domácí gumové medvídky - zábava nejen pro děti

Domácí gumoví medvídci jsou jednoduchý a zábavný projekt, který potěší malé i velké mlsouny. A co je nejlepší? Přesně víte, co v nich je - žádná zbytečná éčka, jen čistá radost!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (24)

Co budete potřebovat:

Ingredience:

  • 100 ml ovocné šťávy (např. pomerančová, jahodová, višňová...)
  • 2-3 lžíce medu nebo cukru (dle chuti)
  • 10g želatiny (cca 2 lžíce) nebo 3-4 g agaru (1 rovná lžička)
  • 1 lžíce citronové šťávy (pro svěžest)
  • Přírodní barviva (volitelné)
  • přírodní aroma (např. vanilka, malina - volitelné)

Pomůcky:

  • Silikonová forma na gumové medvídky nebo jiné tvary 
  • Malý rendlík
  • Metlička
  • Odměrka nebo stříkačka (pro přesné plnění formy)

 

Postup krok za krokem:

Postup s želatinou

  • Zahřejeme šťávu v rendlíku (nevařit!) - měla by být horká, ale ne bublající.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (18)

  • Přidejte želatinu a míchejte metličkou, dokud se úplně nerozpustí.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (19)

  • Vmíchejte med (nebo cukr), citronovou šťávu a případně přírodní aroma či barvivo.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (21)

  • Nechte směs pár minut chladnout, aby nebyla příliš horká (ale nesmí zatuhnout)

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (20)

  • Pomocí stříkačky nebo odměrky opatrně nalijte směs do silikonové formy.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (22)

  • Dejte formu do lednice na 1-2 hodiny, dokud bonbony neztuhnou.
  • Vyklopte a užívejte domácí želé dobroty!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (23)

 

Postup s agarem:

  • Smíchejte agar s ovocnou šťávou (nebo její část)
  • Přiveďte k varu a vařte alespoň 1 minutu, ideálně 2 minuty.
  • Teprve pak přidejte sladidlo (med/cukr), citronovou šťávu a případná aromata.
  • Nalijte do formiček a nechte zatuhnout - agar tuhne rychle i bez lednice.

 

Tipy a varianty:

  • Chcete gumové medvídky vegan? Použijte místo želatiny agar (pozor na jiné dávkování)
  • Pro děti můžete připravit duhové medvídky - vrstvěte různé barvy.
  • Vyzkoušejte přidat kyselinu citronovou pro kyselejší chuť - medvídci pak budou připomínat kyselé želé bonbony!

 

 

 

Ovládací prvky výpisu

13 položek celkem

UPOZORNĚNÍ!

20.12.2025 - 5.1.2026 - Dovolená

Objednávky přijaté od 19.12. 11:00 odesíláme v PONDĚLÍ 5.12.2026.

Rozumím