Recepty

Inspirujte se našimi recepty na dorty, koláče, dezerty i sváteční pečivo. Najdete zde návody krok za krokem, tipy na zdobení a rady, jak využít cukrářské pomůcky v praxi. Ať už pečete pro rodinu, přátele nebo zákazníky, u nás objevte nápady, které vám pomohou vykouzlit sladké dobroty jako od profesionálů.

Dýňové pečení: 3 neodolatelné recepty s dýní

Podzim bez dýně? Nepředstavitelné! Ať už ji milujete v polévce, latté nebo na talíři jako přílohu, určitě si zamilujete i její sladkou stránku. Dýně je nejen chutná a výživná, ale také neuvěřitelně univerzální surovina pro podzimní pečení.

Připravili jsme pro váš tři ověřené a jednoduché recepty, díky kterým si dýňové pečení zamilujte. A všechny potřebné formy i vykrajovátka najdete u nás na annamocz.cz

7_1

 

Dýňové muffiny se skořicí a ořechy

 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 150 g cukru
  • Hrst nasekaných ořechů (vlašské nebo pekanové)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si silikonovou nebo papírovou formu na muffiny.

2. Smíchejte sypké suroviny zvlášť, zvlášť tekuté a poté vše spojte dohromady.

3. Těsto nalijte do formiček a posypte ořechy.

4. Pečte asi 20-25 minut, dokud muffiny nezezlátnou a nejsou na dotek pružné.

 

Dýňový cheesecake s karamelem

5_2

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 400 g krémového sýru (např. Philadelphia)
  • 250 g dýňového pyré
  • 150 g  cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • Karamelový toping na ozdobu

Postup:

1. Sušenky rozmixujte a smíchejte s máslem. Natlačte do formy na dort (průměr 20-22 cm) a dejte na chvíli do lednice.

2. V míse vyšlehejte krémový  sýr , cukr, vejce a dýňové pyré. Přidejte skořici.

3. Nalijte na korpus a pečte na 160°C asi 50 minut.

4. Po vychladnutí ozdobte karamelem nebo šlehačkou.

 

Dýňové sušenky s čokoládou

6_2

Ingredience:

Postup:

1. Vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a pyré.

2. Vmíchejte mouku smíchanou se sodou a skořicí a solí.

3. Nakonec přidejte čokoládové kousky.

4. Lžičkou tvořte malé hromádky na plech s pečícím papírem a pečte při 180 °C asi 12-15 minut.

 

 

Proč péct s dýní?

  • Dýně dodá těstu vláčnost a jemnou chuť.
  • Je zdravá - obsahuje betakaroten, vlákninu a má nízký obsah kalorií.
  • Hodí se do dortů, muffinů, sušenek i krémů.
  • Můžete ji kombinovat s kořením, čokoládou, karamelem i ořechy.

 

Ať už jste začátečník nebo zkušený pekař, dýňové recepty vás určitě zahřejí na duši - i na jazyku

Vše co k pečení potřebujete, najdete na annamocz.cz. vykrajovátka, formy, dekorace i speciální podzimní pomůcky.

10 receptů, které voní podzimem: skořice, dýně a jablka v hlavní roli

Podzim má zvláštní schopnost přivést nás zpět do kuchyně - ke koláčům, vůni skořice, horkému čaji a sladkým pečeným dobrotám.

Připravili jsme pro vás výběr 10 ověřených receptů, které provoní domov  a zahřejí u srdce. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, najdete tu inspiraci pro každé podzimní odpoledne.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (9)

 

1. Klasický jablečný štrúdl se skořicí

Voňavá klasika, kterou zvládne každý. 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (14)

Suroviny:

  • 6-8 středních jablek (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g  rozinek (volitelné)
  • 50 g  nasekaných lískových oříšků
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • Strouhanka nebo mleté piškoty (na posypání)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C

2. Jablka smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.

3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále.

4. Na těsto nasypte tenkou vrstvu strouhanky, aby pohltila šťávu.

5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň.

6. Pečlivě zarolujte a konce dobře přitiskněte.

7. Potřete vejcem a udělejte pár zářezů nožem.

8. Pečte 30-35 minut dozlatova.

Tip: Usnadněte si práci s našim jablečným gelem se skořicí, který je termostabilní  což zajistí že náplň nevyteče.

 

2. Dýňový chlebíček s polevou

Lehký, vláčný a ideální ke kávě.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (11)

Suroviny:

  • 250 g dýňového pyré
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 100 g zakysané smetany (na polevu)
  • 100 g moučkového cukru (na polevu)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175°C a formu vymažte máslem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a dýňové pyré.

4. Postupně vmíchejte suché ingredience.

5. Nalijte do formy a pečte 50 - 60 minut (zkontrolujte špejlí).

6. Nechte vychladnout

7. Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a potřete chlebíček.

 

3. Jablečný crumble s ovesnou drobenkou

Rychlovka do trouby - nakrájená jablka, skořice, cukr, máslo a ovesné vločky.

Servírovat nejlépe teplé se lžící zakysané smetany.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (19)

Suroviny:

  • 5-6 jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g  ovesných vloček
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Jablka smíchejte s cukrem a skořicí a nasypte do pekáče.

3. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo nakrájené na kousky.

4. Prsty vytvořte drobenku a nasypte ji na jablka.

5. Pečte 30-35 minut do zlatova.

6. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou

 

4. Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hrušky + mandlový základ = nečekaně dokonalá kombinace.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (10)

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na mandlový krém:

  • 100 g mletých mandlí ( může být i mandlová mouka)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli.

2. Přidej studené máslo nakrájené na kostky a prsty nebo mixerem vytvořte drobenku.

3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule.

4. Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.

5. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

6. Na pomoučené  vále vyválejte těsto do kruhu o průměru větším než forma (cca 24cm).

7. Přeneste těsto do formy na tart, přimáčkněte ke krajům a odřízněte přebytek. Propíchejte dno vidličkou.

8. V míse utřete změklé máslo a cukrem do pěny.

9. Postupně přidávejte vejce, mouku, mleté mandle a mandlové aroma, až vznikne hladký krém.

10. Krém rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.

11. Na krém naaranžujte plátky hrušek do spirály nebo jiného vzoru.

12. Pečte koláč 35-40 minut, dokud není krém zlatavý a těsto křupavé.

13. Nechte koláč chvíli vychladnout.

14. Před podáváním můžete lehce posypat moučkovým cukrem.

 

5. Kávové muffiny s karamelovou náplní

Káva a karamel jako podzimní duo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (13)

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 2 lžíce instantní kávy rozpustné ve 2 lžících horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 100 g  karamelové pasty 

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C ) a připravte formu na muffiny s papírovými košíčky.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, olejem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.

4. Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto (nepřešlehejte)

5. Do každého košíčku dejte lžíci těsta, pak malou lžičku karamelové pasty do středu a přikryjte dalším těstem tak, aby byla karamelová náplň schovaná uvnitř.

6. Pečte muffiny 18-22 minut, dokud nejsou nahoře zlatavé a špejle zapíchnutá do těsta nevyjede čistá.

7. Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, pak přendejte na mřížku.

 

 

6. Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Perník není jen na Vánoce! Zkuste ho v podobě nadýchaných cupcakes - dochuťte skořicí, hřebíčkem a medem.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (15)

Suroviny:

Na těsto (cca 12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 100 g  třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce medu

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min 30%)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné, pro podzimní chuť)

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Připravte si formu s papírovými košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko, olej a med. Vše dobře promíchejte.

4. Tekuté ingredience vlijte k suchým a vmíchejte hladké těsto. Míchejte jen do spojení - nepřešlehávejte.

5. Těsto rozdělte do připravených košíčků (naplňte cca do 2/3 výšky)

6. Pečte 18-20 minut, dokud nejsou cupcaky zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

Krém z mascarpone:

7. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, moučkový cukr a případně skořici.

8. Vyšlehejte do pevného, hladkého krému (pozor, šlehejte pomalu a krátce, aby se krém nesrazil).

9. Krém přeneste do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes.

10. Ozdobte dle libosti: špetkou skořice, jedlými květy, malým perníčkem nebo zlatým posypem.

 

7. Dýňové cookies s čokoládou

Nadýchané měkké sušenky, které mizí rychleji než listí ze stromů.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (16)

Suroviny (cca 20 ks):

  • 120 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 120 g dýňové pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido nebo máslové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo perníkového koření)
  • špetka soli
  • 100-150 g čokoládových kousků nebo dropsů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte plech s pečícím papírem.

2. Vyšlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny.

3. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.

4. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.

5. Suchou směs vmíchejte do tekuté a spojte v těsto - nemíchejte zbytečně dlouho.

6. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky.

7. Pomocí lžíce tvořte malé hromádky na plech, nechte rozestupy (sušenky se mírně roztečou).

8. Pečte 10-12 minut - okraje by měly být lehce zlatavé, ale střed zůstane měkký.

9. Nechte chvíli zchladnout na plechu, poté přendejte na mřížku.

 

8. Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Francouzská elegance v domácí podobě. Karamelizovaná jablka a křehké máslové těsto - servírujte ještě teplý!

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (12)

Suroviny:

  • 6-7 pevných jablek (např. Golden Delicius, Jonagold nebo Gala)
  • 100 g másla 
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení listového těsta (nebo domácí máslové těsto)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch 170 °C).

2. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky, vykrojte jadřince a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

3. Na pánvi (nebo v koláčové formě vhodné na plotnu i do trouby) rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte pozvolna karamelizovat - dozlatova. Trvá to pár minut.

4. Přidejte skořici a špetku soli, poté do karamelu naskládejte jablka řezem dolů. Nechte je chvíli povařit v karamelu (cca 5-7 minut), aby změkla a vsákla chuť

5. Rozválejte listové těsto a položte ho přes jablka (jablka jsou pořád v pánvi/formě). Kraje jemně zasuňte dovnitř kolem ovoce - těsto se musí dotýkat karamelu.

6. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.

7. Nechte koláč po upečení 5-10 minut odpočívat. Poté překlopte na servírovací talíř tak, aby jablka byla nahoře (pozor na horký karamel!)

 

9. Mrkvový dort s ořechy a skořicovým krémem

Podzimní evergreen. Mrkev dodá vláčnost, vlašské ořechy křupavost - a skořicový krém to celé spojí.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (17)

Postup:

Korpus ( forma ⌀ 22-24 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i pekanové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (volitelné: hrst rozinek nebo ananasového pyré pro extra vláčnost)

Na skořicový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka vanilky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch 160 °C). Vymažte a vysypte dortovou formu, nebo ji vyložte pečícím papírem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně zašlehejte olej a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, poté sypkou směs a nakonec nasekané ořechy (případně i rozinky/ananas).

5. Těsto vylijte do formy a pečte 40-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout

Krém:

6. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, cukr, skořici a vanilku.

7. Vše vyšlehejte do pevného, nadýchaného krému (pozor, ať nepřešleháte).

 

10. Hruškové muffiny  s čokoládovým srdcem

Jednoduché těsto, kostka čokolády dovnitř - a máte hříšně dobrý výsledek.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (18)

Postup (cca 12 ks):

  • 2 zralé hrušky (oloupaní, nastrouhané nebo na malé kostičky)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 12 čtverečků kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořice a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhané nebo jemně nakrájené hrušky.

5. Spojte suché a tekuté ingredience - míchejte jen do spojení.

6. Naplňte formičky do poloviny těstem, do každé vložte čtvereček čokolády a přikryjte zbytkem těsta.

7. pečte 20-25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a pevné na dotek.

8. Nechte mírně vychladnout - čokoládové srdce uvnitř zůstane krásně tekuté nebo vláčné.

 

Tip na závěr:

Upečte si víc a rozdělte se - podzim je o sdílení.

Zabalte sušenky do pečícího papíru, převažte provázkem a věnujte jako jedlý dárek. 

U nás najdete i krabičky.

Dětské narozeniny s ovocnými cupcakes: Sladké a svěží potěšení pro malé oslavence

Plánujte dětskou narozeninovou oslavu a chcete vytvořit něco sladkého, barevného a přitom alespoň trochu svěžího? Pak jsou ovocné cupcakes tou pravou volbou!

Jsou hravé, snadno se servírují, skvěle vypadají na dortovém stojanu a můžete je přizpůsobit podle oblíbeného ovoce nebo barvy oslavy.

V tomto článku vám ukážeme, jak připravit ovocné cupcakes krok za krokem, jak je jednoduše ozdobit a čím si pomoci, pokud nemáte času nazbyt.

5

Proč právě cupcakes?

  • Snadná manipulace - děti je mohou vzít do ruky, žádné krájení dortu
  • Jednotlivé porce - každý dostane svůj malý dezert
  • Nekonečno možností zdobení - barvy, ovoce, polevy, toppery
  • Skvělá základna pro kreativní tvoření s dětmi

 

Recept: ovocné cupcakes s tvarohovým krémem

4

Ingredience na těsto (12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g nasekaného ovoce (maliny, borůvky, jahody...)

TIP: Použij silikonové nebo papírové košíčky - najdeš je v našem e-shopu

Krém:

  • 250 g tvarohu (nebo mascarpone)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • ovoce na ozdobu (např. borůvky, kiwi, maliny)
  • volitelné: barevné zdobení, jedlé perličky nebo toppery

Postup:

1. Smíchejte suché a tekuté ingredience zvlášť, poté je spojte v hladké těsto.

2. Vmíchejte kousky ovoce a rozdělte do formiček.

3. Pečete 20-25 minut na 170°C. Nech úplně vychladnout.

4. Na krém vyšlehejte smetanu, vmíchejte tvaroh a cukr.

5. Krém naneste pomocí zdobícího sáčku - nebo nechte děti, ať si každý ozdobí svůj cupcake sám!

6. Ozdobte ovocem, posypkami, čokoládou nebo jedlými dekoracemi.

 

Téma oslavy? Přizpůsobte cupcakes podle stylu

Nápady:

  • Víla - růžový krém, perličky, motýlci
  • Dinosauří party - zelené zdobení, čokoládová vajíčka
  • Vesmír - fialové a modré barvy, stříbrné hvězdičky
  • Zvířátka - ovocné tváře z banánu, jahod a borůvek

využijte gelové potravinářské barvy nebo ochucovací pasty, které najdete v e-shopu.

 

Tip navíc: Udělejte z toho aktivitu

Děti milují, když mohou tvořit samy! Připrav základní cupcakes a nech je vlastnoručně zdobit - dej jim krém, ovoce , posypy a sleduj, jak se baví. Navíc pak s chutí snědí to, co samy vytvořily.

6

Sladká tečka na oslavu

Ovocné cupcakes jsou kombinací radosti, barvy, jednoduchosti a svěžesti - přesně to, co dětská oslava potřebuje. Navíc s pomocí našich cukrářských pomůcek zvládneš vše rychle a s profesionálním výsledkem.

 

Mrkni do našeho e-shopu  annamocz.cz a připrav sladkosti, na které budou děti ještě dlouho vzpomínat.

Letní pečení - recepty, tipy a pomůcky, které se vám budou hodit

Léto je v plném proudu - a s ním i příležitost na sladké tvoření. Ať už chystáte dort na zahradní oslavu, dezert na piknik nebo něco rychlého ke kávě na terase, máme pro vás tipy, které vám pečení v létě usnadní a zpříjemní.

23

1. Letní recepty, které osvěží

Nepečené cheesecaky, ovocné tartaletky nebo domácí nanuky - jsou stálice, které v létě nesmí chybět. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme například:

 

Malinový dort se želé vrstvou

24

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek (např. Lotus, BeBe)
  • 100 g  rozpuštěného másla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-40%)
  • 80 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny nebo 12 g želatiny v prášku

Na malinové želé:

  • 300 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 5 g želatiny

Postup:

1. Korpus: Sušenky rozmixuj na jemno, přidej rozpuštěné máslo a natlač směs do dortové formy (průměr 18-20 cm). Dej do lednice ztuhnout.

2. Krém: mascarpone vyšlehej se smetanou, cukrem a vanilkou. želatinu namoč, rozpusť v troše horké vody a vmíchej do krému. Nalij na korpus a dej na 2 hodiny tuhnout.

3. Malinové želé: Maliny zahřej s cukrem a citronem, propasíruj přes sítko. Přidej rozpuštěnou želatinu, promíchej a nalij na ztuhlý krém. Nech tuhnout přes noc.

TIP z e-shopu: forma na dort, acetátová folie, želatina

 

Domácí zmrzlinové sendviče s cookies

26

Ingredience:

Na cookies:

  • 110 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g  čokoládových kousků

Na zmrzlinu (rychlá verze):

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
  • vanilka nebo jiná příchuť

Postup:

1. Cookies: Ušlehejte máslo s cukrem, přidej vejce, pak mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec vmíchej čokoládu. Tvoř menší hromádky na plech a peč 10-12 minut na 180°C. Nech vychladnout.

2. Zmrzlina: Ušlehej smetanu, přimíchej Salko a vanilku. Nalij do formy, dej do mrazáku na 4+ hodin.

3. Sendviče: Pomocí vykrajovátka vyřízni kolečka zmrzliny a vlož mezi dvě cookies. Můžeš obalit v čokoládě, kokosu nebo oříšcích.

 

Mangové mousse řezy v silikonové formě

25

Ingredience:

Na mousse:

  • 300 g manga (čerstvé nebo pyré)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 6 g želatiny

Na sušenkový základ:

  • 150 g sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

Na polevu (volitelné):

  • 100 ml mango pyré + 2 g želatiny

Postup:

  • Základ: Sušenky rozdrť a smíchej s máslem. Náplň do spodní části silikonové formy na řezy nebo mini dortíky. Dej ztuhnout.
  • Mousse: Mango rozmixuj, přidej citron a cukr. Smetanu vyšlehej, vmíchej mascarpone. Rozpuštěnou želatinu přidej do mango pyré a pak spoj se zbytkem. naplň do formy a dej do mrazáku.
  • Poleva: Mango pyré zahřej, vmíchej želatinu, nech lehce vychladnout a nalij na povrch. vrať do lednice nebo mrazáku, ideálně přes noc.

TIP z e-shopu: silikonové formy, jedlé květy, gelové barvy

 

2. Jak na pečení, když je venku horko

Léto není ideální na hodiny u rozpálené trouby.

Řešením jsou:

  • nepečené dezerty - využijte sušenkové korpusy, želatinu a tvarohové nebo mascarpone krémy.
  • Silikonové formy - skvělé pro mrazené dezerty i pečení, protože se rychleji chladí a uvolňují.
  • Pečení večer nebo ráno - využijte chladnější části dne a předejdete přehřátí kuchyně.

 

 

3. Pomůcky, které vám v létě ulehčí práci

Na našem e-shopu annamocz.cz najdete pomůcky, které jsou pro letní pečení jako stvořené:

27_1

4. Tipy a triky pro letní zdobení

  • Ovocné zdobení - používejte čerstvé  ovoce až těsně před podáváním
  • Čokoláda v létě? Ano, ale opatrně - pracujte s barvami na tukové bázi a nechte čokoládu tuhnout v lednici.
  • Jedlé květy - krásné, přírodní a trendy.

 

5.Inspirace na letní oslavy

 

Shrnutí: Co se v létě hodí mít po ruce?

  • Silikonová forma - Na pečení a mražení
  • Gelové barvy - stabilní i v teple
  • Formy na nanuky - Zábava pro děti i dospělé
  • Dortové krabice - Bezpečný transport dezertů
  • Želatina/agar - Osvěžené ovocné vrstvy

 

 

Domácí zmrzliny a sorbety: osvěžující recepty krok za krokem

Léto a teplé dny přímo vybízejí k osvěžení něčím studeným a sladkým. Co může být lepšího než domácí zmrzlina nebo lehký ovocný sorbet? Výroba doma je snadná, zábavná a umožní vám použít ty nejlepší ingredience - od čerstvého ovoce po kvalitní cukrářské potřeby.

31

Proč si vyrobit domácí zmrzlinu a sorbet ?

  • Máte kontrolu nad surovinami - žádné zbytečné přísady ani konzervanty.
  • Můžete experimentovat s příchutěmi a kombinacemi podle chuti.
  • Skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce nebo bylinky
  • Domácí výroba je často levnější a zdravější než kupované varianty.

 

Recepty na domácí zmrzliny

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

27

Ingredience:

  • 400 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  •  1 vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejeme společně s vanilkovým luskem (rozříznutým) téměř k varu.

2. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny.

3. Horké mléko pomalu vlévejte k žloutkům za stálého míchání.

4. Směs vraťte na mírný plamen a míchejte, dokud nezhoustne (nesmí se vařit).

5. Nechte vychladnout, vyjměte vanilkový lusk a smetanu vyšlehejte do pevného krému.

6. Smíchejte vše dohromady a dejte zamrazit, každých 30 minut promíchejte, dokud není zmrzlina pevná (cca 4 hodiny).

 

Čokoládová zmrzlina s kousky hořké čokolády

28

Ingredience:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru 
  • 3 vejce
  • 100 g  kvalitní hořké čokolády (60-70 % kakaa)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejte.

2. Vejce s cukrem vyšlehejte, přidejte horké mléko a za mírného zahřívání míchejte, dokud směs nezhoustne.

3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi.

4. Po vychladnutí dejte do mrazáku a pravidelně míchejte (pokud nemáte zmrzlinovač).

 

Recepty na osvěžující sorbety

Citronový sorbet

29

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru
  • 200 ml čerstvé citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů

Postup:

1. Vodu a cukr svařte do úplného rozpuštění cukru, nechte vychladnout.

2. přidejte citronovou šťávu a kůru, promíchejte.

3. Směs dejte do mrazáku a pravidelně míchejte, dokud nebude sorbet pevný (cca 3-4 hodiny).

 

Malinový sorbet

30

Ingredience:

  • 400 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

1. Vodu s cukrem svařte, nechte vychladnout.

2. Maliny rozmixujte a protlačte přes jemné síto.

3. Přidejte citronovou šťávu a sirup.

4. Směs zmrazte a pravidelně míchejte.

 

Tipy a triky pro domácí zmrzliny a sorbety

  • Používejte kvalitní cukrářské formy a nádoby s dobrým víkem na mrazení.
  • Pokud máte zmrzlinovač, využijte ho pro jemnější a krémovější texturu.
  • Při přípravě sorbetu zvolte sladkost podle kyselosti ovoce - můžete cukr mírně upravit.
  • Experimentujte s bylinkami jako je máta, bazalka nebo rozmarýn pro netradiční chutě.
  • Při zmrazování sorbetu či zmrzliny pravidelně promíchávejte, aby se netvořily velké ledové krystaly.

 

 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou: chuť, která nezklame

Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (32)

Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?

  • Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
  • Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
  • Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
  • Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.

 

Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?

Jaro

  • Jahody, rebarbora, třešně
  • Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)

Léto:

  • Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
  • Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)

Podzim

  • Jablka, hrušky, švestky, brusinky
  • Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)

Zima

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony)
  • Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)

 

Tipy pro pečení se sezónními surovinami

1. Využijte ovocné pyré a šťávy

Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.

2. Experimentujte se zeleninou v dezertech

Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.

3. Používejte správné cukrářské pomůcky

Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.

4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.

 

Oblíbené recepty se sezónními surovinami

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (33)

Ingredience:

Na těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, na kostky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 větší jablka (ideálně kyselá)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)

Drobenka:

  • 60 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.

2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.

3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).

4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.

5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.

 

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (34)

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 100  g letých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.

2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.

3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.

4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.

5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.

 

Borůvkové muffiny s citronovou kůrou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (35)

Ingredience (na 12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl

2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.

3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.

4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C

5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.

 

4. Dýňový cheesecake

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (37)

Ingredience:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g smetanového sýra
  • 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
  • 120 g  cukru
  • 2  vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.

2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.

3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.

4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

 

Jahodovo-rebarborový crumble

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (38)

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g  polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g  mandlových lupínků (volitelné)

Postup:

1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.

2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.

3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.

4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Závěr 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domácí modelovací hmota: Jak vyrobit, obarvit a správně použít

Modelovací hmota je nezbytným pomocníkem každého cukráře - ať už zdobíte dorty postavičkami, tvoříte květiny nebo pokrýváte celý dort. Ale víš, že si ji můžeš vyrobit i doma? A s těmi správnými pomůckami z našeho e-shopu bude výsledek jako z profi cukrárny!

 Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (26)

Co je modelovací hmota a kdy se používá?

Modelovací hmota (někdy také nazývána cukrářská pasta nebo fondán na modelování) je o něco pevnější než klasický potahovací fondán a lépe drží tvar.

Používá se na:

  • Tvorbu postaviček, květin, mašliček
  • Ozdoby na cupcakes nebo cake pops
  • Drobnou modelaci, kde potřebujete, aby hmota rychle ztuhla.

 

Recept na domácí modelovací hmotu:

Ingredience:

  • 250g bílé marshmallow (nejlépe mini)
  • 2 lžíce vody nebo citronové šťávy
  • 500-600g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku (např. kokosový nebo 100% tuk)
  • Volitelné: 1-2 lžičky práškové želatiny (pro větší pevnost)

Postup:

1. Marshmallow dej do misky, přidej vodu a dej ohřát do mikrovlnky (cca 30-60 s), dokud se nezačnou rozpouštět.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (27)

2. Přidej lžíci tuku a míchej, dokud nevznikne hladká hmota.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (28)

3. Po částech přisypávej prosátý moučkový cukr  a hněť - nejdříve lžící, pak rukama na vále.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (30)

4. Hmotu  můžeš rozdělit a obarvit gelovými barvami.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (31)

5. Zabal do potravinové folie a nech alespoň 12 hodin odležet při pokojové teplotě.

 

Jak správně barvit modelovací hmotu

  • Používej gelová nebo prášková barviva - tekutá příliš mění konzistenci.
  • Barvu vmíchej postupně - vždy malou špičkou párátka.
  • Pro mramorový efekt hněť barvu jen částečně.

TIP: Rukavice ti ušetří barevné ruce

Barviva najdeš v této sekci našeho e-shopu.

 

Skladování a trvanlivost

  • Uchovávej zabalené ve folii a vzduchotěsném obalu.
  • Trvanlivost až 4 týdny při pokojové teplotě.
  • Při tvrdnutí stačí přidat par kapek tuku nebo zahřát na pár sekund v mikrovlnce.

 

Co dalšího budeš potřebovat?

V vašem e-shopu najdeš všechny nezbytnosti:

 

Závěrem

Domácí modelovací hmota je levná, přizpůsobitelná a můžeš ji udělat přesně podle svých potřeb - od tvrdší na figurky po měkčí na dekorace dortů. A s našimi pomůckami budeš tvořit jako profesionál.

 

 

 

 

Recept na domácí gumové medvídky - zábava nejen pro děti

Domácí gumoví medvídci jsou jednoduchý a zábavný projekt, který potěší malé i velké mlsouny. A co je nejlepší? Přesně víte, co v nich je - žádná zbytečná éčka, jen čistá radost!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (24)

Co budete potřebovat:

Ingredience:

  • 100 ml ovocné šťávy (např. pomerančová, jahodová, višňová...)
  • 2-3 lžíce medu nebo cukru (dle chuti)
  • 10g želatiny (cca 2 lžíce) nebo 3-4 g agaru (1 rovná lžička)
  • 1 lžíce citronové šťávy (pro svěžest)
  • Přírodní barviva (volitelné)
  • přírodní aroma (např. vanilka, malina - volitelné)

Pomůcky:

  • Silikonová forma na gumové medvídky nebo jiné tvary 
  • Malý rendlík
  • Metlička
  • Odměrka nebo stříkačka (pro přesné plnění formy)

 

Postup krok za krokem:

Postup s želatinou

  • Zahřejeme šťávu v rendlíku (nevařit!) - měla by být horká, ale ne bublající.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (18)

  • Přidejte želatinu a míchejte metličkou, dokud se úplně nerozpustí.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (19)

  • Vmíchejte med (nebo cukr), citronovou šťávu a případně přírodní aroma či barvivo.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (21)

  • Nechte směs pár minut chladnout, aby nebyla příliš horká (ale nesmí zatuhnout)

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (20)

  • Pomocí stříkačky nebo odměrky opatrně nalijte směs do silikonové formy.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (22)

  • Dejte formu do lednice na 1-2 hodiny, dokud bonbony neztuhnou.
  • Vyklopte a užívejte domácí želé dobroty!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (23)

 

Postup s agarem:

  • Smíchejte agar s ovocnou šťávou (nebo její část)
  • Přiveďte k varu a vařte alespoň 1 minutu, ideálně 2 minuty.
  • Teprve pak přidejte sladidlo (med/cukr), citronovou šťávu a případná aromata.
  • Nalijte do formiček a nechte zatuhnout - agar tuhne rychle i bez lednice.

 

Tipy a varianty:

  • Chcete gumové medvídky vegan? Použijte místo želatiny agar (pozor na jiné dávkování)
  • Pro děti můžete připravit duhové medvídky - vrstvěte různé barvy.
  • Vyzkoušejte přidat kyselinu citronovou pro kyselejší chuť - medvídci pak budou připomínat kyselé želé bonbony!

 

 

 

Jak vyrobit domácí ovocné želé a marmelády jako cukrářské dekorace

léto je ideální čas na práci s čerstvým ovocem a výrobou domácích sladkých dekorací, které mohou ozvláštnit vaše dorty, zákusky i dezerty. Ovocné želé a marmelády nejsou jen chutnou pochoutkou, ale také skvělým pomocníkem při zdobení cukrářských výrobků.  V tomto článku vám ukážeme, jak snadno a rychle vyrobit domácí ovocné želé a marmelády, které můžete použít jako ozdobu nebo jako sladký základ pod krém či dortovou polevu.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (1)

Proč domácí želé a marmelády?

Domácí ovocné želé a marmelády mají několik výhod oproti kupovaným verzím:

  • Čerstvost a intenzivní chuť - používáte sezonní ovoce, které je nejchutnější
  • Přírodní složení - bez zbytečných konzervantů, barviv a chemie
  • Možnost přizpůsobit sladkost i konzistenci přesně podle vašich představ
  • Kreativita - můžete experimentovat s různými druhy ovoce a kombinacemi.

 

Co budete potřebovat

  • Čerstvé ovoce podle výběru (jahody, maliny, rybíz, meruňky, broskve, třešně apod.)
  • Cukr (nejlépe krystal nebo třtinový)
  • Želírovací cukr nebo agar agar (na želé)
  • Citronová šťáva (pomáhá želírování a zlepšuje chuť)
  • Hrnec a vařečka
  • Sterilizované sklenice na uskladnění

 

Postup výroby ovocného žele

1. Připravte ovoce

Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (2)

2.Vaření ovoce

Ovoce dejte do hrnce a přidejte trochu vody (asi 100 ml na 500 g ovoce).

Přiveďte k varu a nechte 10-15 minut vařit, aby se ovoce rozvařilo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (3)

3. Přidejte želírovací cukr

Přimíchejte želírovací cukr podle návodu na obalu (obvykle stejné množství jako ovoce nebo méně, pokud chcete méně sladké).

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (4)

4. Přidejte citronovou šťávu

Přidejte pár kapek citronové šťávy pro lepší želírování a svěží chuť.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (8)

5. Vařte a míchejte

Vařte na mírném ohni a pravidelně míchejte, dokud směs nezíská požadovanou hustotu (testujte kapkou na talířku - po vychladnutí by měla želírovat)

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (6)

6. Plnění sklenic

Horké želé nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (5)

 

Jak použít domácí želé a marmelády jako dekorace

  • Průhledné vrstvy na dorty - tenká vrstva želé krásně vypadá na povrchu dortu a zároveň ho udržuje vláčný.
  • Ovocné skvrny a vzory - želé lze nanášet ve tvaru puntíků nebo čar pomocí cukrářského sáčku
  • Náplň do cupcakes a dortíků - překvapte své hosty ovocnou náplní
  • Glazura na dezerty - potřete povrch želé, aby dorty získaly lesklý vzhled.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (7)

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Používejte vždy dobře vyzrálé a čerstvé ovoce
  • Pro intenzivnější barvu přidejte přírodní barviva, jako je šťáva z červené řepy nebo modré spiruliny.
  • Pokud chcete želé méně sladké, upravte poměr cukru, ale zachovejte správný poměr želírovacího cukru pro pevnost.
  • Žele skladujte v chladu a spotřebujte do několika týdnů.

 

Tvorba domácího ovocného želé je jednoduchý způsob, jak dát vašim cukrářským výtvorů osobitý charakter a letní šmrnc. 

 

Jak upéct makronky: Recept a tipy, které fungují

Makronky - ty krásné, barevné skořápky s lahodnou náplní. Na venek působí dokonale, ale za jejich přípravu stojí trochu alchymie.

S tímto článkem to zvládnete i doma - stačí mít trpělivost, správné nástroje a kvalitní suroviny.

 

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (15)

Co budete potřebovat:

Základní suroviny:

  • 100 g bílků (oddělené den předem, pokojové teploty)
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mandlové mouky  (jemně mleté, prosáté) (např. Mandlová mouka x-fine )
  • 100 g moučkového cukru
  • Gelové potravinářské barvy (např. Fractal gelové barvy )

Na náplň (ganache, máslový krém, lemon curd apod.)

Doporučujeme jednoduchou čokoládovou ganache:

  • Zahřejte 100 ml smetany (nevařit), nalijte na 100 g kvalitní hořké čokolády ( např. Schokinag Hořká čokoláda ) nalámané na kousky.
  • Nech chvíli stát, pak promíchej dohladka a nech vychladnout.
  • Krém po ztuhnutí přendej do sáčku a makronky naplň.
  • Nebo můžeš použit již hotovou ganache např. tmavou nebo bílou.

Pomůcky:

 

Postup krok za krokem:

1. Připravte mandlovou směs

  • Mandlovou mouku a moučkový cukr smíchej a několikrát prosej - získáš hladké skořápky makronek bez hrudek.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (30)

2. Ušlehejte bílky

  • Začněte šlehat bílky na střední otáčky, přidejte postupně krupicový cukr.
  • Šlehejte do tuha - sníh by měl tvořit pevné špičky

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (29)

3. Smíchejte sypké suroviny s bílky (macaronage)

  • Pomocí stěrky postupně vmíchejte mandlovou směs.
  • Směs musí být lesklá, pomalu stékat - jako láva. Ne příliš hustá ani řídká!

4. Tvarujte makronky

  • Naplňte sáček a na plech stříkejte kolečka o průměru cca 3-4 cm.
  • Poklepejte plechem o stůl, aby se odstranily bubliny.
  • Nechte 30-60 minut zaschnout - prstem se nesmí lepit.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (13)

5. Pečte

  • Pečte v předehřáté troubě na 140-150 °C (horkovzduch), cca 13-15 minut.
  • Makronky by měly mít "nožku" a být na dotek pevné.

 Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (31)

6. Naplňte a nechte odležet

  • Po vychladnutí je naplňte a nechte v lednici minimálně 24 hodin - rozvinou chuť a zvláční.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (14)

Nejčastější chyby:

  • Makronky praskají? - nejsou dostatečně zaschlé nebo je trouba příliš horká
  • Nemají nožku ? - Špatně ušlehaný sníh nebo příliš řídká směs.
  • Jsou duté? - přemíchané těsto nebo prudké pečení

 

Závěrem:

Pečení makronek je výzva, ale zároveň zábava.

Jakmile pochopíte základní principy, můžete si hrát s barvami, tvary i náplněmi.

 

TIPY Z E-SHOPU:

  • Vyzkoušejte Silikonové podložky s předtištěnými kolečky.
  • Elegantní Krabičky na makronky  jsou ideální pro dárkové balení nebo bezpečné přenášení. Vypadají krásně a udrží makronky v perfektním stavu.