Cukrářský průvodce

Objevte svět cukrářských, technik, triků a inspirace!

V rubrice "Cukrářský průvodce" najdete užitečné návody, podrobné postupy a tipy, které vám pomohou zdokonalit vaše cukrářské dovednosti.

Naučte se pracovat s jedlým papírem, vytvářet dokonale hladké dorty, používat různé druhy dekorací a mnoho dalšího.

Rubrika je určena pro začátečníky i pokročilé, kteří chtějí posunout své pečení na vyšší úroveň a vytvořit sladké výtvory, které nadchnou nejen chuťově, ale i vzhledem.

Staňte se mistry cukrařiny s naším průvodcem!

Jak udělat sladké dárky z podzimní kuchyně

Tipy, na recepty a balící inspirace pro domácí dobroty jako dárek.

Podzim je obdobím, kdy se kuchyně plní vůněmi skořice, jablek a karamelu. A právě teď je ideální čas proměnit vaše pečení v milé a osobní dárky. Sladký dárek potěší rodinu, přátele, kolegy i učitele. nejen že chutná, ale nese v sobě i něco víc - čas, péči a osobní dotek.

V tomto článku vám ukážeme 3 jednoduché nápady na jedlé dárky a přidáme i tipy, jak je krásně zabalit. Vše, co k tomu potřebujete, najdete na annamocz.cz.

4_3

 

Domácí slaný karamel ve skleničce

Skvělý k palačinkám, do kávy nebo jen tak na lžičku!

7_2

Recept:

  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka mořské soli

Na suché pánvi nechte zkaramelizovat cukr, přidejte máslo, a nakonec smetanu. Po vychladnutí přidejte sůl. Nalijte do čisté skleničky, ozdobte stužkou se štítkem.

 

Skořicové sušenky ve tvaru dýní

Jednoduché máslové sušenky s podzimním vzhledem.

6_3

Recept:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice

Vypracujte těsto, vyválejte a vykrajujte tvary - listy, žaludy, dýně. Pečte na 180°C asi 10-12 minut.

Na annamocz.cz najdete:

  • Vykrajovátka s podzimními motivy
  • Jedlé barvy na zdobení
  • Dárkové krabičky

 

Kořeněný cukr do čaje a kávy

Voňavý doplněk do horkých nápojů - ideální pro podzimní večery.

5_3

Jak na to:

Smíchejte třtinový cukr s mletou skořicí, hřebíčkem, kardamonem a muškátovým oříškem. nasypte do malé skleničky a přidejte dárkový štítek: "Do čaje, kávy neb na pečené jablko".

TIP: Vypadá skvěle ve zavařovačkách s látkovým víčkem a lýkovou stužkou.

 

Tipy na balení jedlých dárků:

  • Celofánové sáčky se samolepkymi a mašlí
  • Krabičky s okýnkem na cukroví
  • Mini skleničky s dekorativními víčky
  • Papírové tašky s podzimní grafikou
  • Visačky s popiskem (ručně psané nebo tištěné)

 

Proč dávat sladké dárky z vlastní kuchyně?

  • Jsou osobní a originální
  • Nezatíží rozpočet
  • Můžete zapojit děti
  • Potěší každého - navíc krásně voní

 

Udělejte radost, která chutná

Nemusíte být profesionální cukrář - stačí chuť tvořit a kvalitní suroviny. vyzkoušejte některý z těchto podzimních nápadů a potěšte své blízké malou sladkou pozorností. Na e-shopu annamocz.cz najdete vše potřebné pro tvoření i balení.

10 receptů, které voní podzimem: skořice, dýně a jablka v hlavní roli

Podzim má zvláštní schopnost přivést nás zpět do kuchyně - ke koláčům, vůni skořice, horkému čaji a sladkým pečeným dobrotám.

Připravili jsme pro vás výběr 10 ověřených receptů, které provoní domov  a zahřejí u srdce. Ať už jste začátečník nebo zkušený cukrář, najdete tu inspiraci pro každé podzimní odpoledne.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (9)

 

1. Klasický jablečný štrúdl se skořicí

Voňavá klasika, kterou zvládne každý. 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (14)

Suroviny:

  • 6-8 středních jablek (oloupaná a nakrájená na tenké plátky)
  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g  rozinek (volitelné)
  • 50 g  nasekaných lískových oříšků
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • Strouhanka nebo mleté piškoty (na posypání)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C

2. Jablka smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.

3. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále.

4. Na těsto nasypte tenkou vrstvu strouhanky, aby pohltila šťávu.

5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň.

6. Pečlivě zarolujte a konce dobře přitiskněte.

7. Potřete vejcem a udělejte pár zářezů nožem.

8. Pečte 30-35 minut dozlatova.

Tip: Usnadněte si práci s našim jablečným gelem se skořicí, který je termostabilní  což zajistí že náplň nevyteče.

 

2. Dýňový chlebíček s polevou

Lehký, vláčný a ideální ke kávě.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (11)

Suroviny:

  • 250 g dýňového pyré
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 100 g zakysané smetany (na polevu)
  • 100 g moučkového cukru (na polevu)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 175°C a formu vymažte máslem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a muškátový oříšek.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte olej a dýňové pyré.

4. Postupně vmíchejte suché ingredience.

5. Nalijte do formy a pečte 50 - 60 minut (zkontrolujte špejlí).

6. Nechte vychladnout

7. Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a potřete chlebíček.

 

3. Jablečný crumble s ovesnou drobenkou

Rychlovka do trouby - nakrájená jablka, skořice, cukr, máslo a ovesné vločky.

Servírovat nejlépe teplé se lžící zakysané smetany.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (19)

Suroviny:

  • 5-6 jablek, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g  ovesných vloček
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C.

2. Jablka smíchejte s cukrem a skořicí a nasypte do pekáče.

3. V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr a máslo nakrájené na kousky.

4. Prsty vytvořte drobenku a nasypte ji na jablka.

5. Pečte 30-35 minut do zlatova.

6. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou

 

4. Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hrušky + mandlový základ = nečekaně dokonalá kombinace.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (10)

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na mandlový krém:

  • 100 g mletých mandlí ( může být i mandlová mouka)
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aroma

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli.

2. Přidej studené máslo nakrájené na kostky a prsty nebo mixerem vytvořte drobenku.

3. Přidejte vejce a rychle zpracujte těsto do hladké koule.

4. Zabalte těsto do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.

5. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

6. Na pomoučené  vále vyválejte těsto do kruhu o průměru větším než forma (cca 24cm).

7. Přeneste těsto do formy na tart, přimáčkněte ke krajům a odřízněte přebytek. Propíchejte dno vidličkou.

8. V míse utřete změklé máslo a cukrem do pěny.

9. Postupně přidávejte vejce, mouku, mleté mandle a mandlové aroma, až vznikne hladký krém.

10. Krém rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.

11. Na krém naaranžujte plátky hrušek do spirály nebo jiného vzoru.

12. Pečte koláč 35-40 minut, dokud není krém zlatavý a těsto křupavé.

13. Nechte koláč chvíli vychladnout.

14. Před podáváním můžete lehce posypat moučkovým cukrem.

 

5. Kávové muffiny s karamelovou náplní

Káva a karamel jako podzimní duo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (13)

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 2 lžíce instantní kávy rozpustné ve 2 lžících horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 100 g  karamelové pasty 

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C ) a připravte formu na muffiny s papírovými košíčky.

2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, olejem, instantní kávou a vanilkovým extraktem.

4. Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí a jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto (nepřešlehejte)

5. Do každého košíčku dejte lžíci těsta, pak malou lžičku karamelové pasty do středu a přikryjte dalším těstem tak, aby byla karamelová náplň schovaná uvnitř.

6. Pečte muffiny 18-22 minut, dokud nejsou nahoře zlatavé a špejle zapíchnutá do těsta nevyjede čistá.

7. Nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, pak přendejte na mřížku.

 

 

6. Perníkové cupcakes s krémem z mascarpone

Perník není jen na Vánoce! Zkuste ho v podobě nadýchaných cupcakes - dochuťte skořicí, hřebíčkem a medem.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (15)

Suroviny:

Na těsto (cca 12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 100 g  třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce medu

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min 30%)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné, pro podzimní chuť)

Postup:

1. Předehřejte roubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Připravte si formu s papírovými košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte mléko, olej a med. Vše dobře promíchejte.

4. Tekuté ingredience vlijte k suchým a vmíchejte hladké těsto. Míchejte jen do spojení - nepřešlehávejte.

5. Těsto rozdělte do připravených košíčků (naplňte cca do 2/3 výšky)

6. Pečte 18-20 minut, dokud nejsou cupcaky zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout.

Krém z mascarpone:

7. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, moučkový cukr a případně skořici.

8. Vyšlehejte do pevného, hladkého krému (pozor, šlehejte pomalu a krátce, aby se krém nesrazil).

9. Krém přeneste do cukrářského sáčku a nastříkejte na vychladlé cupcakes.

10. Ozdobte dle libosti: špetkou skořice, jedlými květy, malým perníčkem nebo zlatým posypem.

 

7. Dýňové cookies s čokoládou

Nadýchané měkké sušenky, které mizí rychleji než listí ze stromů.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (16)

Suroviny (cca 20 ks):

  • 120 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 120 g dýňové pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido nebo máslové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo perníkového koření)
  • špetka soli
  • 100-150 g čokoládových kousků nebo dropsů

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte plech s pečícím papírem.

2. Vyšlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny.

3. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.

4. V jiné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.

5. Suchou směs vmíchejte do tekuté a spojte v těsto - nemíchejte zbytečně dlouho.

6. Nakonec vmíchejte čokoládové kousky.

7. Pomocí lžíce tvořte malé hromádky na plech, nechte rozestupy (sušenky se mírně roztečou).

8. Pečte 10-12 minut - okraje by měly být lehce zlatavé, ale střed zůstane měkký.

9. Nechte chvíli zchladnout na plechu, poté přendejte na mřížku.

 

8. Obrácený jablečný koláč (Tarte Tatin)

Francouzská elegance v domácí podobě. Karamelizovaná jablka a křehké máslové těsto - servírujte ještě teplý!

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (12)

Suroviny:

  • 6-7 pevných jablek (např. Golden Delicius, Jonagold nebo Gala)
  • 100 g másla 
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení listového těsta (nebo domácí máslové těsto)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzduch 170 °C).

2. Oloupejte a nakrájejte jablka na čtvrtky, vykrojte jadřince a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

3. Na pánvi (nebo v koláčové formě vhodné na plotnu i do trouby) rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechte pozvolna karamelizovat - dozlatova. Trvá to pár minut.

4. Přidejte skořici a špetku soli, poté do karamelu naskládejte jablka řezem dolů. Nechte je chvíli povařit v karamelu (cca 5-7 minut), aby změkla a vsákla chuť

5. Rozválejte listové těsto a položte ho přes jablka (jablka jsou pořád v pánvi/formě). Kraje jemně zasuňte dovnitř kolem ovoce - těsto se musí dotýkat karamelu.

6. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut, dokud těsto nebude zlatavé a křupavé.

7. Nechte koláč po upečení 5-10 minut odpočívat. Poté překlopte na servírovací talíř tak, aby jablka byla nahoře (pozor na horký karamel!)

 

9. Mrkvový dort s ořechy a skořicovým krémem

Podzimní evergreen. Mrkev dodá vláčnost, vlašské ořechy křupavost - a skořicový krém to celé spojí.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (17)

Postup:

Korpus ( forma ⌀ 22-24 cm):

  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml rostlinného oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů (mohou být i pekanové)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (volitelné: hrst rozinek nebo ananasového pyré pro extra vláčnost)

Na skořicový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka vanilky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch 160 °C). Vymažte a vysypte dortovou formu, nebo ji vyložte pečícím papírem.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně zašlehejte olej a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhanou mrkev, poté sypkou směs a nakonec nasekané ořechy (případně i rozinky/ananas).

5. Těsto vylijte do formy a pečte 40-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout

Krém:

6. Do mísy dejte mascarpone, studenou smetanu, cukr, skořici a vanilku.

7. Vše vyšlehejte do pevného, nadýchaného krému (pozor, ať nepřešleháte).

 

10. Hruškové muffiny  s čokoládovým srdcem

Jednoduché těsto, kostka čokolády dovnitř - a máte hříšně dobrý výsledek.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (18)

Postup (cca 12 ks):

  • 2 zralé hrušky (oloupaní, nastrouhané nebo na malé kostičky)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 12 čtverečků kvalitní čokolády (hořké nebo mléčné)

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Připravte si formu na muffiny a vložte papírové košíčky.

2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořice a sůl.

3. V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.

4. Vmíchejte nastrouhané nebo jemně nakrájené hrušky.

5. Spojte suché a tekuté ingredience - míchejte jen do spojení.

6. Naplňte formičky do poloviny těstem, do každé vložte čtvereček čokolády a přikryjte zbytkem těsta.

7. pečte 20-25 minut, dokud nebudou muffiny zlatavé a pevné na dotek.

8. Nechte mírně vychladnout - čokoládové srdce uvnitř zůstane krásně tekuté nebo vláčné.

 

Tip na závěr:

Upečte si víc a rozdělte se - podzim je o sdílení.

Zabalte sušenky do pečícího papíru, převažte provázkem a věnujte jako jedlý dárek. 

U nás najdete i krabičky.

Velký průvodce cukrářskými krémy: 10 základních druhů + tipy na zdobení

Pečení není jen o těstu - krém je to, co dortům, cupcakům a dezertům dodává šťavnatost, chuť i vzhled. Pokud zvládnete pár základních cukrářských krémů, otevře se vám svět nekonečných kombinací a možností zdobení.

Připravili jsme si pro vás přehled těch nejpoužívanějších krémů, tipy na jejich vylepení a doporučení na produkty, se kterými bude příprava snadná.

3

 

1. Máslový krém (Buttercream)

Klasika, která drží tvar, skvěle se barví a hodí se na zdobení cupcaků, dortů i sušenek.

4_5

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 500 g  moučkového cukru
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany
  • Aroma nebo potravinářské barvivo dle chuti

Postup:

1. Máslo vyšlehejte do světlé pěny.

2. Postupně přidávejte cukr a mléko, pokud není krém hladký.

3. Dochucujte a barvěte podle potřeby.

 

Tip: Pro extra jemnost používejte máslo pokojové teploty a jemně prosátý moučkový cukr.

 

2. Šlehačkový krém

Lehký, nadýchaný a ideální pro ty, kdo mají rádi méně sladké krémy.

5_5

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 2-3 lžíce cukru moučka
  • Ztužovač šlehačky

Postup:

1. Vychlazenou smetanu začněte šlehat na nízkých otáčkách.

2. přidejte cukr a ztužovač.

3. Šlehejte, dokud krém drží tvar, ale nepřešlehejte

 

Tip: Při zdobení požijte kovové cukrářské špičky - vytváření čisté a ostré tvary

 

 

3. Pudinkový krém

Hodí se do řezů, koláčů i dortů.

6_5

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2-3 lžíce cukru
  • 200 g másla

Postup:

1. Uvařte hustý pudink a nechte vychladnout.

2. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte pudink.

 

Tip: Přidejte kapku rumu pro výraznější chuť.

 

 

4. Ganache

7_4

Luxusní čokoládový krém pro dorty, cupcaky i pralinky.

Ingredience:

  • 200 g kvalitní čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu.

2. Nalijte ji na nasekanou čokoládu a nechce minutu stát.

3. Promíchejte do hladka a nechte vychladnout.

 

Tip: Pro pevnější krém změňte poměr na více čokolády.

 

 

5. Švýcarský máslový krém (Swiss meringue buttercream)

Jemnější a méně sladký než klasický buttercream.

8_2

Ingredience:

  • 150 g bílků
  • 300 g cukru krupice
  • 450 g másla

Postup:

1. Bílky s cukrem zahřeje ve vodní lázni (asi 70°C ), dokud se cukr nerozpustí.

2. Přendejte do mísy a šlehejte do tuhého lesklého sněhu.

3. Po částech zašlehejte změklé máslo s míchejte do hladkého krému.

 

Tip: Skvělý pro jemné dortové povrchy a zdobení svatebních dezertů.

 

 

 

6. Italský máslový krém (Italian meringue buttercream)

Stabilní, jemný a odolný vůči teplu.

9_1

Ingredience:

  • 150 g bílků
  • 300 g cukru
  • 80 ml vody
  • 450 g másla

Postup:

1. Uvařte cukrový rozvar (cukr + voda) na 118 °C.

2. Mezitím šlehejte bílky do polotuha.

3. Tenčím pramínkem přilévejte horký sirup do bílků  šlehejte do vychladnutí.

4. Zašlehejte máslo po částech.

 

 

7. Smetanovo-tvarohový krém

Lehký, osvěžující a ideální k ovocným dortů.

10_1

Ingredience:

  • 250 g jemného tvarohu (ne vaničkový)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce cukru moučka

Postup:

1. Tvaroh vyšlehejte s cukrem.

2.  Ušlehejte smetanu a lehce ji vmíchejte do tvarohu.

 

 

8. Mascarpone krém

Luxusní a univerzální - na tiramisu i dorty.

11_1

Ingredience:

  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka

Postup:

1. Ušlehejte smetanu s cukrem.

2. Jemně vmíchejte mascarpone.

 

 

9. Pařížský krém

Hustý čokoládový krém na dorty typu Paříž.

12_1

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 100 g kakaa
  • 250 g másla

Postup:

1. Smetanu, cukr a kakao přiveďte k varu, poté vychlaďte do druhého dne.

2. Druhý den vyšlehejte s máslem.

 

 

10. Lemon curd (Citronový krém)

Sladkokyselý, osvěžující krém do tartaletek a dortů.

13_1

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g másla
  • 2 citrony (šťáva + kůra)

Postup:

1. Vše smíchejte ve vodní lázni a míchejte, dokud krém nezhoustne.

2. Nechte vychladnout.

 

Doporučené cukrářské pomůcky

Sladká tečka:

Ať už připravujete jednoduchý rodinný dort nebo svatební masterpiece, správný výběr krému je klíčem k úspěchu. S kvalitními surovinami a pomůckami bude vaše cukrařina radost.

Svatba v přírodě - mini dortíky místo klasického dortu

Svatby v přírodě se stávají čím dál oblíbenějšími - ať už jde o romantický les, zahradu u statku nebo piknik pod širým nebem.

K takové atmosféře se skvěle hodí i sladké občerstvení ve volnějším, kreativnějším stylu. A právě proto stále více párů vyměňuje klasický vícepodlažní svatební dort za mini dortíky - stylové, praktické a přitom stále slavnostní.

5_1

Proč zvolit mini dortíky na svatbu?

  • Snadná manipulace a servírování - Hosté si mohou vzít dortík sami bez krájení - ideální pro rautové stoly.
  • Různorodé příchutě - Umožníte hostům vybrat si, co mají rádi - například kombinace jahoda-limetka, mango-pistácie, nebo čokoláda-slaný karamel.
  • Estetický zážitek - Mini dortíky vypadají nádherně na dortových stojanech, v rustikálních bedýnkách nebo skleněných vitrínách.
  • Ideální pro venkovní akce- Menší porce lépe odolávají teplu, hlavně když použijete stabilní krémy (mascarpone, ganache, želatina)

 

Jaké druhy mini dortíků se hodí na přírodní svatbu?

1. Mini cheesecaky ve skleničkách

Elegantní, praktické, lehké - a snadno přizpůsobitelné podle barvy a sezony. Stačí přidat ovoce, jedlý květ nebo zlatý prach.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (41)

 

2. Mousse dortíky v silikonových formách

Hladký, moderní vzhled a úžasná chuť. Stačí kvalitní forma a pár doplňků: poleva, posypka, květ nebo pečetní medailon.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (43)

 

3. Tartaletky

Křehké těsto, ovocné pyré, tvarohový nebo čokoládový krém. Ozdobené lesním ovocem nebo plátkovým zlatem - naprostá svatební elegance.

7

 

4. Cupcakes s krémem a topperem

Klasika, která nestárne. U svatební verze doporučujeme jemné odstíny, decentní zdobení, toppery s iniciálami nebo datem svatby.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (42)

 

5.Raw nebo veganské dortíky

Ideální, pokud má někdo z hostů speciální dietu. A vypadají krásně - obvykle s servírují ve formě malých kostek nebo řezů.

9

 

Jak je připravit?

V e-shopu annamocz.cz najdeš vše potřebné:

 

Co si pohlídat při svatbě venku?

  • Vybírej stabilní krémy  - mascarpone, ganache, tvaroh, ne máslový krém
  • Dezerty přechovávej v chladu až do chvíle podávání
  • Vyhněte se čokoládě a ovoci na přímém slunci
  • Přidej štítky s alergeny a příchutěmi - pomáhá při výběru hostům

 

Tipy na prezentaci

  • Dřevěné podnosy, vintage talíře, skleněné stojany
  • Cedulky s příchutěmi, datem nebo jménem nevěsty a ženicha
  • Kombinuj různé výšky a materiály (dřevo, kov, sklo)
  • Přidej dekorace - eukalyptus, krajky, květiny, světýlka

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (45)

 

Závěr

Mini dortíky jsou originální, elegantní a zcela přizpůsobitelné. Ať už máš svatbu v lese, na louce nebo v sadu, tento sladký detail doladí atmosféru do posledního puntíku.

Dětské narozeniny s ovocnými cupcakes: Sladké a svěží potěšení pro malé oslavence

Plánujte dětskou narozeninovou oslavu a chcete vytvořit něco sladkého, barevného a přitom alespoň trochu svěžího? Pak jsou ovocné cupcakes tou pravou volbou!

Jsou hravé, snadno se servírují, skvěle vypadají na dortovém stojanu a můžete je přizpůsobit podle oblíbeného ovoce nebo barvy oslavy.

V tomto článku vám ukážeme, jak připravit ovocné cupcakes krok za krokem, jak je jednoduše ozdobit a čím si pomoci, pokud nemáte času nazbyt.

5

Proč právě cupcakes?

  • Snadná manipulace - děti je mohou vzít do ruky, žádné krájení dortu
  • Jednotlivé porce - každý dostane svůj malý dezert
  • Nekonečno možností zdobení - barvy, ovoce, polevy, toppery
  • Skvělá základna pro kreativní tvoření s dětmi

 

Recept: ovocné cupcakes s tvarohovým krémem

4

Ingredience na těsto (12 ks):

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g nasekaného ovoce (maliny, borůvky, jahody...)

TIP: Použij silikonové nebo papírové košíčky - najdeš je v našem e-shopu

Krém:

  • 250 g tvarohu (nebo mascarpone)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • ovoce na ozdobu (např. borůvky, kiwi, maliny)
  • volitelné: barevné zdobení, jedlé perličky nebo toppery

Postup:

1. Smíchejte suché a tekuté ingredience zvlášť, poté je spojte v hladké těsto.

2. Vmíchejte kousky ovoce a rozdělte do formiček.

3. Pečete 20-25 minut na 170°C. Nech úplně vychladnout.

4. Na krém vyšlehejte smetanu, vmíchejte tvaroh a cukr.

5. Krém naneste pomocí zdobícího sáčku - nebo nechte děti, ať si každý ozdobí svůj cupcake sám!

6. Ozdobte ovocem, posypkami, čokoládou nebo jedlými dekoracemi.

 

Téma oslavy? Přizpůsobte cupcakes podle stylu

Nápady:

  • Víla - růžový krém, perličky, motýlci
  • Dinosauří party - zelené zdobení, čokoládová vajíčka
  • Vesmír - fialové a modré barvy, stříbrné hvězdičky
  • Zvířátka - ovocné tváře z banánu, jahod a borůvek

využijte gelové potravinářské barvy nebo ochucovací pasty, které najdete v e-shopu.

 

Tip navíc: Udělejte z toho aktivitu

Děti milují, když mohou tvořit samy! Připrav základní cupcakes a nech je vlastnoručně zdobit - dej jim krém, ovoce , posypy a sleduj, jak se baví. Navíc pak s chutí snědí to, co samy vytvořily.

6

Sladká tečka na oslavu

Ovocné cupcakes jsou kombinací radosti, barvy, jednoduchosti a svěžesti - přesně to, co dětská oslava potřebuje. Navíc s pomocí našich cukrářských pomůcek zvládneš vše rychle a s profesionálním výsledkem.

 

Mrkni do našeho e-shopu  annamocz.cz a připrav sladkosti, na které budou děti ještě dlouho vzpomínat.

Candy bar na zahradní party: Jak ho vytvořit, aby hosté zírali (a vše snědli)

Teplé večery, svatební sezona, narozeniny, křtiny nebo prostě jen oslava s přáteli - léto je ideální čas na zahradní party. A co je lepší než osvěžující drinky a dobrá hudba? No přece sladký Candy bar, který potěší oko i chuťové pohárky!

V dnešním článku ti poradíme, jak vytvořit svůj vlastní Candy bar, co do něj zařadit a jaké cukrářské pomůcky ti to výrazně usnadní.

28_1

Co je Candy bar?

Candy bar (nebo sweet bar) je dekorativní stůl plný sladkostí, mini zákusků a dezertů, laděný většinou do určitého stylu nebo barev. Často se objevuje na svatbách, oslavách a večírcích, ale klidně si ho můžete vytvořit i na menší zahradní party.

 

Krok : Vyber si styl a barevné ladění

Zamysli se nad tématem oslavy:

  • Boho zahradní party - krémová, růžová, zlatá, eukaliptus
  • Dětská oslava - pastelky, oblíbené postavičky
  • Tropická letní party - žlutá, zelená, oranžová, květy, palmy

TIP: Kromě sladkostí slaď i nádobí, ubrousky, obaly a servírování

 

Krok 2: Co do Candy baru patří ?

Základem jsou mini dezerty, které se dobře berou do ruky:

  • Mini cupcakes
  • Cake pops
  • Makronky
  • Tartaletky s ovocem
  • Marsmallows
  • Cukrovinky (želé, bonbony, lentilky)
  • Malé dezerty ve skleničkách
  • Sušenky s polevou nebo jedlým tiskem

Nezapomeň na:

  • Malé kleštičky, papírové košíčky, servírovací podnosy
  • Cedulky s názvy a alergeny

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (39)

Doporučené produkty z e-shopu:

 

Krok 3: Jak na Candy bar v létě?

Léto je krásné, ale pro některé dezerty i zrádné. Tady jsou tipy, jak sladký bar uchovat v dobré formě i během horkých dní:

  • Vyhýbejte se máslovým krémům, rychle se rozpouštějí.
  • Používejte tvarohové nebo mascarpone krémy se želatinou.
  • Dezerty skladuj co nejdéle v chladu, ven dávej až těsně před oslavou.
  • Využij chladící boxy nebo podnosy s chladícími vložkami.

TIP: Skvělou volbou jsou i mražené mousse dezerty nebo mini cheesecaky ve formičkách - praktické, elegantní a osvěžující.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (40)

Krok 4: Detaily dělají rozdíly

  • Použij barevné košíčky, ozdobné krabičky nebo mini pytlíčky, ať si hosté mohou dobroty odnést.
  • Přidej květiny, světýlka, girlandy nebo tematické dekorace.
  • Označ sladkosti stylovými cedulkami nebo toppery -klidně vlastnoručně vyrobené nebo tištěné.

 

Shrnutí - co se ti bude hodit?

  • Silikonové mini formy - ideální na tartaletky, mousse, čokoládky
  • Zdobící sáčky a špičky - Na efektní krémy a detaily
  • Gelové barvy a perličky -Na efektní krémy a detaily
  • Papírové košíčky, stojany - Pro krásné servírování a přehlednost
  • Jedlé etikety a tisk -Pro  tematické nebo personalizované sladkosti

 

Na závěr...

Candy bar není jen stůl se sladkostmi - je to zážitek. Věnuj mu trochu péče a uvidíš, že se stane hvězdou každé zahradní oslavy. Ať už ho ladíš do něžné elegance, dětské hravosti nebo tropického šílenství, s našimi cukrářskými pomůckami to zvládneš levou zadní.

 

Mrkni do našeho e-shopu annamocz.cz - najdeš tam všechno co potřebuješ k dokonalému Candy baru!

 

 

Letní pečení - recepty, tipy a pomůcky, které se vám budou hodit

Léto je v plném proudu - a s ním i příležitost na sladké tvoření. Ať už chystáte dort na zahradní oslavu, dezert na piknik nebo něco rychlého ke kávě na terase, máme pro vás tipy, které vám pečení v létě usnadní a zpříjemní.

23

1. Letní recepty, které osvěží

Nepečené cheesecaky, ovocné tartaletky nebo domácí nanuky - jsou stálice, které v létě nesmí chybět. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme například:

 

Malinový dort se želé vrstvou

24

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek (např. Lotus, BeBe)
  • 100 g  rozpuštěného másla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33-40%)
  • 80 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny nebo 12 g želatiny v prášku

Na malinové želé:

  • 300 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 5 g želatiny

Postup:

1. Korpus: Sušenky rozmixuj na jemno, přidej rozpuštěné máslo a natlač směs do dortové formy (průměr 18-20 cm). Dej do lednice ztuhnout.

2. Krém: mascarpone vyšlehej se smetanou, cukrem a vanilkou. želatinu namoč, rozpusť v troše horké vody a vmíchej do krému. Nalij na korpus a dej na 2 hodiny tuhnout.

3. Malinové želé: Maliny zahřej s cukrem a citronem, propasíruj přes sítko. Přidej rozpuštěnou želatinu, promíchej a nalij na ztuhlý krém. Nech tuhnout přes noc.

TIP z e-shopu: forma na dort, acetátová folie, želatina

 

Domácí zmrzlinové sendviče s cookies

26

Ingredience:

Na cookies:

  • 110 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g  čokoládových kousků

Na zmrzlinu (rychlá verze):

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
  • vanilka nebo jiná příchuť

Postup:

1. Cookies: Ušlehejte máslo s cukrem, přidej vejce, pak mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec vmíchej čokoládu. Tvoř menší hromádky na plech a peč 10-12 minut na 180°C. Nech vychladnout.

2. Zmrzlina: Ušlehej smetanu, přimíchej Salko a vanilku. Nalij do formy, dej do mrazáku na 4+ hodin.

3. Sendviče: Pomocí vykrajovátka vyřízni kolečka zmrzliny a vlož mezi dvě cookies. Můžeš obalit v čokoládě, kokosu nebo oříšcích.

 

Mangové mousse řezy v silikonové formě

25

Ingredience:

Na mousse:

  • 300 g manga (čerstvé nebo pyré)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 6 g želatiny

Na sušenkový základ:

  • 150 g sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla

Na polevu (volitelné):

  • 100 ml mango pyré + 2 g želatiny

Postup:

  • Základ: Sušenky rozdrť a smíchej s máslem. Náplň do spodní části silikonové formy na řezy nebo mini dortíky. Dej ztuhnout.
  • Mousse: Mango rozmixuj, přidej citron a cukr. Smetanu vyšlehej, vmíchej mascarpone. Rozpuštěnou želatinu přidej do mango pyré a pak spoj se zbytkem. naplň do formy a dej do mrazáku.
  • Poleva: Mango pyré zahřej, vmíchej želatinu, nech lehce vychladnout a nalij na povrch. vrať do lednice nebo mrazáku, ideálně přes noc.

TIP z e-shopu: silikonové formy, jedlé květy, gelové barvy

 

2. Jak na pečení, když je venku horko

Léto není ideální na hodiny u rozpálené trouby.

Řešením jsou:

  • nepečené dezerty - využijte sušenkové korpusy, želatinu a tvarohové nebo mascarpone krémy.
  • Silikonové formy - skvělé pro mrazené dezerty i pečení, protože se rychleji chladí a uvolňují.
  • Pečení večer nebo ráno - využijte chladnější části dne a předejdete přehřátí kuchyně.

 

 

3. Pomůcky, které vám v létě ulehčí práci

Na našem e-shopu annamocz.cz najdete pomůcky, které jsou pro letní pečení jako stvořené:

27_1

4. Tipy a triky pro letní zdobení

  • Ovocné zdobení - používejte čerstvé  ovoce až těsně před podáváním
  • Čokoláda v létě? Ano, ale opatrně - pracujte s barvami na tukové bázi a nechte čokoládu tuhnout v lednici.
  • Jedlé květy - krásné, přírodní a trendy.

 

5.Inspirace na letní oslavy

 

Shrnutí: Co se v létě hodí mít po ruce?

  • Silikonová forma - Na pečení a mražení
  • Gelové barvy - stabilní i v teple
  • Formy na nanuky - Zábava pro děti i dospělé
  • Dortové krabice - Bezpečný transport dezertů
  • Želatina/agar - Osvěžené ovocné vrstvy

 

 

Domácí zmrzliny a sorbety: osvěžující recepty krok za krokem

Léto a teplé dny přímo vybízejí k osvěžení něčím studeným a sladkým. Co může být lepšího než domácí zmrzlina nebo lehký ovocný sorbet? Výroba doma je snadná, zábavná a umožní vám použít ty nejlepší ingredience - od čerstvého ovoce po kvalitní cukrářské potřeby.

31

Proč si vyrobit domácí zmrzlinu a sorbet ?

  • Máte kontrolu nad surovinami - žádné zbytečné přísady ani konzervanty.
  • Můžete experimentovat s příchutěmi a kombinacemi podle chuti.
  • Skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce nebo bylinky
  • Domácí výroba je často levnější a zdravější než kupované varianty.

 

Recepty na domácí zmrzliny

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

27

Ingredience:

  • 400 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  •  1 vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejeme společně s vanilkovým luskem (rozříznutým) téměř k varu.

2. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny.

3. Horké mléko pomalu vlévejte k žloutkům za stálého míchání.

4. Směs vraťte na mírný plamen a míchejte, dokud nezhoustne (nesmí se vařit).

5. Nechte vychladnout, vyjměte vanilkový lusk a smetanu vyšlehejte do pevného krému.

6. Smíchejte vše dohromady a dejte zamrazit, každých 30 minut promíchejte, dokud není zmrzlina pevná (cca 4 hodiny).

 

Čokoládová zmrzlina s kousky hořké čokolády

28

Ingredience:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru 
  • 3 vejce
  • 100 g  kvalitní hořké čokolády (60-70 % kakaa)

Postup:

1. Mléko a smetanu zahřejte.

2. Vejce s cukrem vyšlehejte, přidejte horké mléko a za mírného zahřívání míchejte, dokud směs nezhoustne.

3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi.

4. Po vychladnutí dejte do mrazáku a pravidelně míchejte (pokud nemáte zmrzlinovač).

 

Recepty na osvěžující sorbety

Citronový sorbet

29

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru
  • 200 ml čerstvé citronové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 2 citronů

Postup:

1. Vodu a cukr svařte do úplného rozpuštění cukru, nechte vychladnout.

2. přidejte citronovou šťávu a kůru, promíchejte.

3. Směs dejte do mrazáku a pravidelně míchejte, dokud nebude sorbet pevný (cca 3-4 hodiny).

 

Malinový sorbet

30

Ingredience:

  • 400 g čerstvých nebo mražených malin
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

1. Vodu s cukrem svařte, nechte vychladnout.

2. Maliny rozmixujte a protlačte přes jemné síto.

3. Přidejte citronovou šťávu a sirup.

4. Směs zmrazte a pravidelně míchejte.

 

Tipy a triky pro domácí zmrzliny a sorbety

  • Používejte kvalitní cukrářské formy a nádoby s dobrým víkem na mrazení.
  • Pokud máte zmrzlinovač, využijte ho pro jemnější a krémovější texturu.
  • Při přípravě sorbetu zvolte sladkost podle kyselosti ovoce - můžete cukr mírně upravit.
  • Experimentujte s bylinkami jako je máta, bazalka nebo rozmarýn pro netradiční chutě.
  • Při zmrazování sorbetu či zmrzliny pravidelně promíchávejte, aby se netvořily velké ledové krystaly.

 

 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou: chuť, která nezklame

Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (32)

Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?

  • Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
  • Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
  • Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
  • Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.

 

Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?

Jaro

  • Jahody, rebarbora, třešně
  • Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)

Léto:

  • Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
  • Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)

Podzim

  • Jablka, hrušky, švestky, brusinky
  • Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)

Zima

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony)
  • Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)

 

Tipy pro pečení se sezónními surovinami

1. Využijte ovocné pyré a šťávy

Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.

2. Experimentujte se zeleninou v dezertech

Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.

3. Používejte správné cukrářské pomůcky

Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.

4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.

 

Oblíbené recepty se sezónními surovinami

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (33)

Ingredience:

Na těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, na kostky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 větší jablka (ideálně kyselá)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)

Drobenka:

  • 60 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.

2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.

3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).

4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.

5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.

 

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (34)

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 100  g letých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.

2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.

3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.

4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.

5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.

 

Borůvkové muffiny s citronovou kůrou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (35)

Ingredience (na 12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl

2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.

3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.

4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C

5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.

 

4. Dýňový cheesecake

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (37)

Ingredience:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g smetanového sýra
  • 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
  • 120 g  cukru
  • 2  vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.

2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.

3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.

4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

 

Jahodovo-rebarborový crumble

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (38)

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g  polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g  mandlových lupínků (volitelné)

Postup:

1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.

2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.

3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.

4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Závěr 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domácí modelovací hmota: Jak vyrobit, obarvit a správně použít

Modelovací hmota je nezbytným pomocníkem každého cukráře - ať už zdobíte dorty postavičkami, tvoříte květiny nebo pokrýváte celý dort. Ale víš, že si ji můžeš vyrobit i doma? A s těmi správnými pomůckami z našeho e-shopu bude výsledek jako z profi cukrárny!

 Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (26)

Co je modelovací hmota a kdy se používá?

Modelovací hmota (někdy také nazývána cukrářská pasta nebo fondán na modelování) je o něco pevnější než klasický potahovací fondán a lépe drží tvar.

Používá se na:

  • Tvorbu postaviček, květin, mašliček
  • Ozdoby na cupcakes nebo cake pops
  • Drobnou modelaci, kde potřebujete, aby hmota rychle ztuhla.

 

Recept na domácí modelovací hmotu:

Ingredience:

  • 250g bílé marshmallow (nejlépe mini)
  • 2 lžíce vody nebo citronové šťávy
  • 500-600g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku (např. kokosový nebo 100% tuk)
  • Volitelné: 1-2 lžičky práškové želatiny (pro větší pevnost)

Postup:

1. Marshmallow dej do misky, přidej vodu a dej ohřát do mikrovlnky (cca 30-60 s), dokud se nezačnou rozpouštět.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (27)

2. Přidej lžíci tuku a míchej, dokud nevznikne hladká hmota.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (28)

3. Po částech přisypávej prosátý moučkový cukr  a hněť - nejdříve lžící, pak rukama na vále.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (30)

4. Hmotu  můžeš rozdělit a obarvit gelovými barvami.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (31)

5. Zabal do potravinové folie a nech alespoň 12 hodin odležet při pokojové teplotě.

 

Jak správně barvit modelovací hmotu

  • Používej gelová nebo prášková barviva - tekutá příliš mění konzistenci.
  • Barvu vmíchej postupně - vždy malou špičkou párátka.
  • Pro mramorový efekt hněť barvu jen částečně.

TIP: Rukavice ti ušetří barevné ruce

Barviva najdeš v této sekci našeho e-shopu.

 

Skladování a trvanlivost

  • Uchovávej zabalené ve folii a vzduchotěsném obalu.
  • Trvanlivost až 4 týdny při pokojové teplotě.
  • Při tvrdnutí stačí přidat par kapek tuku nebo zahřát na pár sekund v mikrovlnce.

 

Co dalšího budeš potřebovat?

V vašem e-shopu najdeš všechny nezbytnosti:

 

Závěrem

Domácí modelovací hmota je levná, přizpůsobitelná a můžeš ji udělat přesně podle svých potřeb - od tvrdší na figurky po měkčí na dekorace dortů. A s našimi pomůckami budeš tvořit jako profesionál.