Ingredience:
Na čokoládový obal:
- 200 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
Na náplň (ganache):
- 100 ml smetany ke šlehání (min.30 %)
- 100 g čokolády (hořké nebo mléčné) (např. Schokinag hořkou čokoládu 58% nebo mléčnou čokoládu 34% )
- 1 lžíce másla (volitelné pro jemnost)
- Případně: pár kapek rumu, vanilkového extraktu nebo kávového likéru
Postup:
1. Temperujeme čokoládu:
Postupujte podle návodu Jak správně temperovat čokoládu.
Tuto čokoládu použijete k vytvoření "skořápky" pralinek.
2. Vytvořte čokoládové formičky:
- Do silikonové formy na pralinky nalijte temperovanou čokoládu (Můžete použít například Silikonovou formu na srdíčka nebo na Kytičky)
- Nakloňte formu tak, aby čokoláda pokryla všechny stěny.
- Otočte formu dnem vzhůru nohama a nechte přebytečnou čokoládu vykapat.
- Dejte chladit (lednice 10-15 min.), dokud neztuhne.
3. Připravte ganache náplň
- Zahřejte smetanu téměř k varu, ale nevařte.
- Nalijte ji na nasekanou čokoládu a nechce 1 minutu stát.
- Poté míchejte dohladka. Přidejte máslo a případně aroma.
- Nechte ganache zchladnout, ale neztuhnout.
Nebo můžete použít již hotovou Bílou, mléčnou nebo tmavou ganache.
4. Naplnění pralinek:
- Do připravených čokoládových skořápek nalijte nebo nastříkejte ganache - ne až po okraj (ponechte cca 1-2 mm).
5. Uzavření pralinek:
- Na vršek nalijte tenkou vrstvu temperované čokolády a uhlaďte stěrkou.
- Nechte ztuhnout (ideálně v lednici 20 - 30 min.)
6 .Vyklepnutí pralinek:
- Opatrně vyklopte z formy
- Skladujte v chladu (ne však v lednici, aby nenasákly vlhkost).
Tipy na varianty:
- Do středu náplně vložte lískový oříšek, karamelovou kuličku nebo sušené ovoce.
- Nahraďte část smetany kokosovým mlékem pro exotickou chuť
- Vyzkoušejte bílou čokoládu s malinovým pyré.
- Ke zdobení můžete použít také Transfer folie na čokoládu.