Cukrářský průvodce, Strana 2

Výpis článků

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou: chuť, která nezklame

Pečení je nejen o sladkých dezertech, ale také o využívání čerstvých surovin, které právě dozrávají v zahradách a na trzích. Sezónní ovoce a zelenina jsou plně chutí, vůní i živin a skvěle obohatí vaše cukrářské výtvory. Navíc pečení s nimi je ekologické, ekonomické a opravdu zdravé.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (32)

Proč pečeme se sezónním ovocem a zeleninou?

  • Chuť a kvalita: Ovoce a zelenina v sezóně jsou sladší, šťavnatější a mají intenzivnější aroma. Pečení s nimi tak získá výraznější a přirozenou chuť.
  • Dostupnost a cena: Když je něco v sezóně, je to většinou dostupné a levnější. Nemusíte shánět exotiku nebo drahé importy.
  • Podpora místních pěstitelů: Nakupováním sezónních surovin podporujete místní farmáře a šetříte životní prostředí díky menšímu dovozu.
  • Využití celé plodiny: Sezónní zelenina v pečení často přináší originální textury a vůně, které v zimě nenajdete.

 

Jaké ovoce a zeleninu vyžít v jednotlivých ročních obdobích?

Jaro

  • Jahody, rebarbora, třešně
  • Mrkev, ředkvičky (na raw dezerty či koláče)

Léto:

  • Maliny, borůvky, rybíz, meruňky, broskve
  • Cuketa, dýně, červená řepa (do koláčů a muffinů)

Podzim

  • Jablka, hrušky, švestky, brusinky
  • Dýně, mrkev, celer (ideální do dortů a perníků)

Zima

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony)
  • Batáty, dýně (sladké dezerty a koláče)

 

Tipy pro pečení se sezónními surovinami

1. Využijte ovocné pyré a šťávy

Sezónní ovoce rozmixujte na pyré, které můžete přidat do těsta, krémů nebo polévek. Pyré dodá vlhkost i přírodní sladkost bez potřeby přidávat moc cukru.

2. Experimentujte se zeleninou v dezertech

Zelenina jako cuketa, dýně nebo mrkev nejenže dodá vláčnost a jemnost, ale i přidané vitamíny. Například cuketové muffiny jsou lehké a nadýchané, dýňový dort je ikonou podzimu.

3. Používejte správné cukrářské pomůcky

Se sezónním ovocem a zeleninou je často potřeba správná výbava: mixéry na pyré, formy na koláče s vyššími okraji, kvalitní nože na krájení a loupání i přesné odměrky pro tekuté suroviny.

4. Pečlivě zvažte pečící dobu a teplotu

Ovoce a zelenina obsahují hodně vody, proto je vhodné přizpůsobit pečení, aby se těsto dobře propeklo, ale neztratilo na šťavnatosti.

 

Oblíbené recepty se sezónními surovinami

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (33)

Ingredience:

Na těsto: 

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, na kostky)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 větší jablka (ideálně kyselá)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce škrobu (bramborový/kukuřičný)

Drobenka:

  • 60 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Zpracuj těsto - promíchej mouku, máslo, sůl, cukr, vejce a vodu. Vypracuj hladké těsto, zabal do fólie a nech odležet v lednici 30 min.

2. Jablka oloupej, nakrájej na tenké plátky, promíchej s citronem, cukrem, skořicí a škrobem.

3. Těsto vyválej a dej do koláčové formy (průměr cca 26 cm).

4. Navrch rozlož jablka, posyp připravenou drobenkou.

5. Peč 35-40 min. na 180°C dozlatova.

 

Mrkvový dort s krémem z mascarpone

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (34)

Ingredience:

Těsto:

  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 200 g hladké mouky
  • 100  g letých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje
  • špetka soli

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1. Smíchej vejce s cukrem s olejem. Přidej mrkev, mouku, ořechy, prášek do pečiva, sůl a skořici.

2. Nalij do dortové formy (průměr 20-22 cm) a peč cca 45-50 min. 170 °C.

3. Po vychladnutí rozřízni dort na dvě části.

4. Ušlehej krém z mascarpone, smetany a cukrů. Natři vrstvy i navrch.

5. Ozdob ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami.

 

Borůvkové muffiny s citronovou kůrou

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (35)

Ingredience (na 12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 80 ml oleje
  • kůra z 1 citronu
  • 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)

Postup:

1. V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl

2. V jiné nádobě smíchej vejce, mléko, olej a citronovou kůru.

3. Spoj obě směsi, nakonec zlehka vmíchej borůvky.

4. Plň do muffinových košíčků a peč 20-25 min. na 180 °C

5. Můžeš ozdobit citronovou polevou nebo cukrovým zdobením.

 

4. Dýňový cheesecake

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (37)

Ingredience:

Korpus:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g smetanového sýra
  • 200 g dýňového pyré (upečená máslová dýně)
  • 120 g  cukru
  • 2  vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • vanilkový lusk

Postup:

1. Sušenky rozmixuj, promíchej s máslem a natlač na dno dortové formy (20-22 cm). Dej na 10 minut zapéct na 170°C.

2. Vyšlehej smetanový sýr s cukrem, přidej vejce, pyré, koření a vanilku.

3. Nalij na korpus, peč 45-50 min. na 160°C.

4. Nech zcela vychladnout, poté ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny.

 

Jahodovo-rebarborový crumble

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (38)

Ingredience:

  • 300 g jahod
  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g  polohrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g  mandlových lupínků (volitelné)

Postup:

1. Ovoce nakrájej, smíchej s cukrem, citronem a škrobem. Dejte do zapékací mísy.

2 . Z másla. mouky a cukru připrav drobenku, přidej mandle.

3. Posyp ovoce a peč 25-30 min. na 180°C dozlatova.

4. Podávej teplé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

Závěr 

Pečení se sezónním ovocem a zeleninou je radost i výzva. Když víte, co je právě nejlepší a jaks těmito surovinami pracovat, vykouzlíte lahodné a originální dezerty plné přírodních chutí. Nezapomeňte při pečení vybírat kvalitní cukrářské potřeby a inspirujte se našimi tipy a recepty.

Domácí modelovací hmota: Jak vyrobit, obarvit a správně použít

Modelovací hmota je nezbytným pomocníkem každého cukráře - ať už zdobíte dorty postavičkami, tvoříte květiny nebo pokrýváte celý dort. Ale víš, že si ji můžeš vyrobit i doma? A s těmi správnými pomůckami z našeho e-shopu bude výsledek jako z profi cukrárny!

 Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (26)

Co je modelovací hmota a kdy se používá?

Modelovací hmota (někdy také nazývána cukrářská pasta nebo fondán na modelování) je o něco pevnější než klasický potahovací fondán a lépe drží tvar.

Používá se na:

  • Tvorbu postaviček, květin, mašliček
  • Ozdoby na cupcakes nebo cake pops
  • Drobnou modelaci, kde potřebujete, aby hmota rychle ztuhla.

 

Recept na domácí modelovací hmotu:

Ingredience:

  • 250g bílé marshmallow (nejlépe mini)
  • 2 lžíce vody nebo citronové šťávy
  • 500-600g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžíce rostlinného tuku (např. kokosový nebo 100% tuk)
  • Volitelné: 1-2 lžičky práškové želatiny (pro větší pevnost)

Postup:

1. Marshmallow dej do misky, přidej vodu a dej ohřát do mikrovlnky (cca 30-60 s), dokud se nezačnou rozpouštět.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (27)

2. Přidej lžíci tuku a míchej, dokud nevznikne hladká hmota.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (28)

3. Po částech přisypávej prosátý moučkový cukr  a hněť - nejdříve lžící, pak rukama na vále.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (30)

4. Hmotu  můžeš rozdělit a obarvit gelovými barvami.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (31)

5. Zabal do potravinové folie a nech alespoň 12 hodin odležet při pokojové teplotě.

 

Jak správně barvit modelovací hmotu

  • Používej gelová nebo prášková barviva - tekutá příliš mění konzistenci.
  • Barvu vmíchej postupně - vždy malou špičkou párátka.
  • Pro mramorový efekt hněť barvu jen částečně.

TIP: Rukavice ti ušetří barevné ruce

Barviva najdeš v této sekci našeho e-shopu.

 

Skladování a trvanlivost

  • Uchovávej zabalené ve folii a vzduchotěsném obalu.
  • Trvanlivost až 4 týdny při pokojové teplotě.
  • Při tvrdnutí stačí přidat par kapek tuku nebo zahřát na pár sekund v mikrovlnce.

 

Co dalšího budeš potřebovat?

V vašem e-shopu najdeš všechny nezbytnosti:

 

Závěrem

Domácí modelovací hmota je levná, přizpůsobitelná a můžeš ji udělat přesně podle svých potřeb - od tvrdší na figurky po měkčí na dekorace dortů. A s našimi pomůckami budeš tvořit jako profesionál.

 

 

 

 

Recept na domácí gumové medvídky - zábava nejen pro děti

Domácí gumoví medvídci jsou jednoduchý a zábavný projekt, který potěší malé i velké mlsouny. A co je nejlepší? Přesně víte, co v nich je - žádná zbytečná éčka, jen čistá radost!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (24)

Co budete potřebovat:

Ingredience:

  • 100 ml ovocné šťávy (např. pomerančová, jahodová, višňová...)
  • 2-3 lžíce medu nebo cukru (dle chuti)
  • 10g želatiny (cca 2 lžíce) nebo 3-4 g agaru (1 rovná lžička)
  • 1 lžíce citronové šťávy (pro svěžest)
  • Přírodní barviva (volitelné)
  • přírodní aroma (např. vanilka, malina - volitelné)

Pomůcky:

  • Silikonová forma na gumové medvídky nebo jiné tvary 
  • Malý rendlík
  • Metlička
  • Odměrka nebo stříkačka (pro přesné plnění formy)

 

Postup krok za krokem:

Postup s želatinou

  • Zahřejeme šťávu v rendlíku (nevařit!) - měla by být horká, ale ne bublající.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (18)

  • Přidejte želatinu a míchejte metličkou, dokud se úplně nerozpustí.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (19)

  • Vmíchejte med (nebo cukr), citronovou šťávu a případně přírodní aroma či barvivo.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (21)

  • Nechte směs pár minut chladnout, aby nebyla příliš horká (ale nesmí zatuhnout)

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (20)

  • Pomocí stříkačky nebo odměrky opatrně nalijte směs do silikonové formy.

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (22)

  • Dejte formu do lednice na 1-2 hodiny, dokud bonbony neztuhnou.
  • Vyklopte a užívejte domácí želé dobroty!

Kopie návrhu White Aesthetic Minimalist Opening Hours Poster (23)

 

Postup s agarem:

  • Smíchejte agar s ovocnou šťávou (nebo její část)
  • Přiveďte k varu a vařte alespoň 1 minutu, ideálně 2 minuty.
  • Teprve pak přidejte sladidlo (med/cukr), citronovou šťávu a případná aromata.
  • Nalijte do formiček a nechte zatuhnout - agar tuhne rychle i bez lednice.

 

Tipy a varianty:

  • Chcete gumové medvídky vegan? Použijte místo želatiny agar (pozor na jiné dávkování)
  • Pro děti můžete připravit duhové medvídky - vrstvěte různé barvy.
  • Vyzkoušejte přidat kyselinu citronovou pro kyselejší chuť - medvídci pak budou připomínat kyselé želé bonbony!

 

 

 

Jak vyrobit domácí ovocné želé a marmelády jako cukrářské dekorace

léto je ideální čas na práci s čerstvým ovocem a výrobou domácích sladkých dekorací, které mohou ozvláštnit vaše dorty, zákusky i dezerty. Ovocné želé a marmelády nejsou jen chutnou pochoutkou, ale také skvělým pomocníkem při zdobení cukrářských výrobků.  V tomto článku vám ukážeme, jak snadno a rychle vyrobit domácí ovocné želé a marmelády, které můžete použít jako ozdobu nebo jako sladký základ pod krém či dortovou polevu.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (1)

Proč domácí želé a marmelády?

Domácí ovocné želé a marmelády mají několik výhod oproti kupovaným verzím:

  • Čerstvost a intenzivní chuť - používáte sezonní ovoce, které je nejchutnější
  • Přírodní složení - bez zbytečných konzervantů, barviv a chemie
  • Možnost přizpůsobit sladkost i konzistenci přesně podle vašich představ
  • Kreativita - můžete experimentovat s různými druhy ovoce a kombinacemi.

 

Co budete potřebovat

  • Čerstvé ovoce podle výběru (jahody, maliny, rybíz, meruňky, broskve, třešně apod.)
  • Cukr (nejlépe krystal nebo třtinový)
  • Želírovací cukr nebo agar agar (na želé)
  • Citronová šťáva (pomáhá želírování a zlepšuje chuť)
  • Hrnec a vařečka
  • Sterilizované sklenice na uskladnění

 

Postup výroby ovocného žele

1. Připravte ovoce

Ovoce omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (2)

2.Vaření ovoce

Ovoce dejte do hrnce a přidejte trochu vody (asi 100 ml na 500 g ovoce).

Přiveďte k varu a nechte 10-15 minut vařit, aby se ovoce rozvařilo.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (3)

3. Přidejte želírovací cukr

Přimíchejte želírovací cukr podle návodu na obalu (obvykle stejné množství jako ovoce nebo méně, pokud chcete méně sladké).

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (4)

4. Přidejte citronovou šťávu

Přidejte pár kapek citronové šťávy pro lepší želírování a svěží chuť.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (8)

5. Vařte a míchejte

Vařte na mírném ohni a pravidelně míchejte, dokud směs nezíská požadovanou hustotu (testujte kapkou na talířku - po vychladnutí by měla želírovat)

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (6)

6. Plnění sklenic

Horké želé nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (5)

 

Jak použít domácí želé a marmelády jako dekorace

  • Průhledné vrstvy na dorty - tenká vrstva želé krásně vypadá na povrchu dortu a zároveň ho udržuje vláčný.
  • Ovocné skvrny a vzory - želé lze nanášet ve tvaru puntíků nebo čar pomocí cukrářského sáčku
  • Náplň do cupcakes a dortíků - překvapte své hosty ovocnou náplní
  • Glazura na dezerty - potřete povrch želé, aby dorty získaly lesklý vzhled.

 

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou (7)

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Používejte vždy dobře vyzrálé a čerstvé ovoce
  • Pro intenzivnější barvu přidejte přírodní barviva, jako je šťáva z červené řepy nebo modré spiruliny.
  • Pokud chcete želé méně sladké, upravte poměr cukru, ale zachovejte správný poměr želírovacího cukru pro pevnost.
  • Žele skladujte v chladu a spotřebujte do několika týdnů.

 

Tvorba domácího ovocného želé je jednoduchý způsob, jak dát vašim cukrářským výtvorů osobitý charakter a letní šmrnc. 

 

Jak skladovat cukrářské potřeby v létě? Praktické tipy pro bezpečné uchovaní při vysokých teplotách

Léto přináší spoustu radosti, ale také výzev - a to nejen pro cukráře ! Vysoké teploty a vlhkost mohou negativně ovlivnit kvalitu cukrářských potřeb, jako jsou fondán, potravinářské barvy, čokoláda nebo krémy. Jak tedy zajistit, aby vaše  sladké výtvory i pomůcky zůstaly v perfektním stavu i během horkých letních dnů? Přinášíme vám několik užitečných tipů.

Růžový Fotka s Okrajem Spodní Prádlo Pozvánka na Rozlučku se Svobodou

1. Skladování fondánu a modelovacích hmot

Fondán a ostatní modelovací hmoty jsou citlivé na teplo i vlhkost. Při vyšších teplotách se mohou lepit, měknout nebo dokonce začít plesnivět.

Doporučujeme:

  • Uchovávat je v dobře uzavřených plastových obalech nebo vzduchotěsných boxech.
  • Skladovat na suchém a chladném, ideálně při teplotě do 20°C.
  • Vyhnout se přímému slunečnímu záření, které může fondán zabarvit nebo poškodit.

 

2. Čokoláda a její citlivost na teplo

Čokoláda je velmi náročná na skladování, protože se při vysokých teplotách může roztavit nebo ztratit lesk (tzv. "vyprahnutí").

Aby vaše čokoládové dekorace i polevy zůstaly krásné:

  • Udržujte je v chladu, ideálně mezi 15-18 °C.
  • Pokud nemáte klimatizaci, skladujte čokoládu v lednici, ale dobře jí zabalte, aby neabsorbovala pachy.
  • Po vyjmutí z chladu nechte čokoládu postupně ohřát na pokojovou teplotu, aby se nevytvořila kondenzace.

 

3. Potravinářské barvy a spreje

Barvy na dorty, gely nebo spreje jsou obvykle skladovány při pokojové teplotě, ale horké léto může ovlivnit jejich konzistenci a výdrž.

  • Uschovávejte barvy ve stínu, v suchu a mimo přímé slunce.
  • Při extrémních vedrech je možné barvy skladovat v lednici, ale před použitím je nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  • Důkladně uzavírejte lahvičky a tuby, aby neoxidovaly  nebo nevyschly.

 

4. Krémy, polevy a jiné chladící produkty

Letní horko může způsobit, že krémy a polevy rychle ztrácejí správnou konzistenci a trvanlivost.

  • Pokud používáte krémy na bázi smetany nebo másla, skladujte je v lednici až do poslední chvíle před použitím.
  • Hotové dorty či dezerty s krémem uchovávejte v chladu.
  • V horkých dnech volte raději stabilnější krémy (např. s želatinou nebo cukrářským škrobem), které lépe snesou teplotní výkyvy.

 

5. Další tipy na skladování cukrářských surovin v létě

  • Pravidelně kontrolujte datum spotřeby - vysoké teploty mohou zkrátit trvanlivost.
  • Používejte vzduchotěsné obaly, aby se k surovinám nedostal vzduch.
  • Zvažte pořízení menších balení nebo častější objednávky, abyste nekupovali více, než stihnete spotřebovat.

 

Letní pečení může být výzva, ale s těmito jednoduchými tipy vaše suroviny zůstanou v perfektním stavu i během horkých dnů. Chcete-li si být jistá, že máte doma všechny nezbytnosti pro letní sladké dobroty podívejte se na naši letní nabídku cukrářských potřeb!

Začínáme s airbrush v cukrařině - co potřebujete a jak na to

Airbrush neboli cukrářská stříkací pistole se v posledních letech stává stále populárnějším nástrojem mezi cukráři. Umožňuje jemné barevné přechody, elegantní stínování i originální efekty, které byste štětcem nebo špachtlí zvládli jen velmi těžko. Pokud vás láká vyzkoušet airbrush dekorace na dorty nebo zákusky, jste tady správně - poradíme vám, jak začít, co potřebujete a na co si dát pozor.

19

Co je airbrush a proč se hodí do cukrařiny?

Airbrush je malá stříkací pistole, která pomocí tlakového vzduchu rozprašuje velmi jemnou vrstvu barvy.

V cukrařině se používá především k:

  • barvení dortových potahů (fondánu, marcipánu)
  • zdobení krémových povrchů
  • šablonování přes vzory a masky
  • **dekoraci čokoládových povrchů nebo isomalt

Je ideální pro slavnostní dorty, moderní designy a precizní zdobení, které zaujme na první pohled.

 

Co potřebujete pro začátek?

1. Airbrush pistole

  • Na výběr jsou jednoduché (levnější vhodné pro hobby cukráře) nebo profesionální s regulací tlaku.
  • Doporučujeme modely s spodním či bočním zásobníkem, které se snáze čistí.

2. Kompresor

  • Tichý chod je výhodou - některé modely jsou velmi vhodné i do domácnosti.
  • Tlak kolem 1-2 bar je ideální pro cukrářské barvy.

3. Speciální airbrush barvy 

  • Tekuté barvy určené přímo do airbrush - gelové nebo pastové barvy se nehodí (zanášejí trysku)
  • V nabídce najdete perleťové, matné i metalické odstíny.
  • U nás v e-shopu najdete značku Fractal.

4. Čistící prostředky a nástroje

  • Po každém použití je nutné pistoli důkladně vyčistit, aby nedošlo k zaschnutí barvy.
  • Hodí se čistící roztoky, štětečky, mini kartáčky.

196-1

 

Jak začít krok za krokem?

1. Připravte si pracovní plochu - doporučujeme podložku, rukavice a ochranu okolí

2. Napojte pistoli na kompresor a nalijte trochu barvy do nádržky.

3. Vyzkoušejte střik na papíře nebo zkušebním modelu - naučíte se cit pro vzdálenost a tlak.

4. Začněte zlehka - Jemné vrstvy barvy lze snadno vrstvit, ale těžko odstranit.

5. Po dokončení důkladně vyčistěte pistoli.

199

Tipy pro začátečníky

  • Vždy používejte cukrářské barvy určené pro airbrush.
  • Držte pistoli cca 10-15 cm od povrchu.
  • Netrpělivost je nepřítel - raději několik slabých vrstev než jedna silná.
  • Pro zajímavé efekty zkuste šablony nebo kombinaci matné a perleťové barvy.

193-12

Na co si dát pozor?

  • Barva může unikat do okolí, proto chraňte pracovní plochu.
  • Nenechávejte barvu zaschnout v pistoli - vždy po použití propláchněte.
  • Neaplikujte barvu na vlhké nebo mastné povrchy - zhoršuje přilnavost.

 

Doporučené produkty z našeho e-shopu

 

file_000000007ba861f4b8f577249b70d571

Závěr

Airbrush technika může cukrářské výtvory posunout na úplně novou úroveň. Je to kreativní a zábavný způsob, jak zdobit moderně, elegantně a bez zbytečného nepořádku. Začnete zlehka - stačí základní sada a trochu tréninku - a brzy zvládnete i složitější efekty, které uchvátí vaše zákazníky nebo blízké.

 

 

Jedlé dekorace do 15 minut: Rychlovky na poslední chvíly

Nestíháš ? Dort je hotový, ale něco mu chybí? Naštěstí existují jednoduché, efektivní a chutné dekorace, které zvládneš vytvořit za pár minut - a tvůj výtvor bude vypadat, jako bys na něm pracoval/a celé hodiny.

V tomto článku ti představíme rychlé jedlé dekorace, které nezaberou více než čtvrt hodiny, a přitom udělají obrovský dojem.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (52)

 

1. Čokoládové ozdoby

Co potřebuješ:

Postup:

  • Rozpusť čokoládu ve vodní lázni nebo mikrovlnce.
  • Nalij do sáčku a odstřihni malý růžek.
  • Na pečící papír nakresli spirály, vlnky, mřížky, srdíčka.
  • Dej na 10 minut do lednice - ztuhnou a můžeš je odlepit a použít

Hotovo do 10 minut včetně chlazení!

TIP Z E-SHOPU: Nabízíme formy na čokoládové ozdoby - rychlejší a bez kreslení.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (58)

 

2. Marshmallow květy

Co potřebuješ:

  • velké marshmallows
  • nůžky
  • cukr nebo třpytky

Postup:

1. Marshmallow rozstříhej na 5-6 koleček (okvětní lístky).

2. Namáček okraje do cukru nebo barevné posypky.

3. Slož jako květ a přilep jedlým lepidlem nebo kapkou medu.

Hotovo za 5 minut, efektní na cupcaky a dorty!

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (53)

 

3. Barevný cukr (domácí)

Co potřebuješ:

Postup:

1. Do sáčku dej cukr a přidej malou kapku barviva.

2. Protřep, aby se rovnoměrně obarvil.

3. Vysyp na tácek a nech pár minut proschnout.

Hotovo za 10 minut - můžeš posypat dort, donuty, sušenky

Rychlejší varianta: Máme hotové barevné cukry a posypy připravené ihned k použití.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (54)

 

4. Jedlé perly, korálky a třpytky

Co potřebuješ:

  • jedlé perly, kuličky nebo jiné zdobení (kupované)
  • trochu gelu, polevy nebo krému 

Postup:

1. Pomocí pinzety nebo prstů lehce zatlač perly do krému nebo polevy.

2. Tvoř okraje, tvary, písmena nebo náhodné rozhození.

Hotovo za pár minut - výsledek jako od cukráře.

TIP Z E-SHOPU: V našem e-shopu najdeš širokou škálu barev, tvarů a velikostí perliček a třpytek.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (55)

 

5. Krémová dekorace bez špičky

Co potřebuješ:

Postup:

1. Naplň sáček krémem a ustřihni špičku.

2. Pomocí jednoduchého tlaku vytvoř spirály, vlnky nebo kapky.

3. Přidej ovoce, perličku nebo lístek máty.

Hotovo do 10 minut, vhodné pro úplné začátečníky.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (59)

 

6. Ovocné rychlovky

Co můžeš použít:

  • maliny, jahody, borůvky, rybíz 
  • lístky máty
  • kandované ovoce nebo citrusy

Jak dekorovat:

  • Ovoce nakrájej na plátky, spirály nebo poloviny.
  • Poklaď je na dort, muffiny nebo řezy - čerstvá a barevná tečka.

Není třeba nic připravovat - stačí jen naaranžovat!

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (57)

 

Závěrem:

I když nemáš čas na složité zdobení, s těmito rychlými triky zvládneš vytvořit efektní, chutné a jedlé dekorace za pár minut. Skvělé pro záchranu na poslední chvíli nebo jako sladká improvizace, která vypadá profesionálně.

 

 

 

 

DIY v cukrařině: Jak si vyrobit jedlé lepidlo, piping gel a jedlou krajku

V cukrářském světě se často používají pomocné materiály, které drží dekorace na místě, dodávají dortům lesk nebo vytvářejí efektní krajkové zdobení.

Dobrá zpráva? Mnoho z nich si můžeš snadno vyrobit doma. Stačí pár základních surovin - a výsledek bude srovnatelný s profesionálními produkty.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (43)

1. Jedlé lepidlo - jednoduché a účinné

Použití: Na připevnění dekorací z fondánu, marcipánu, jedlého papíru, perliček, květů...

Suroviny:

  • 1 lžička CMC prášku (karboxymethylceluloza - zahušťovadlo)
  • 500 ml vody (převařené, vychladlé)

Postup:

1. Nasyp CMC do malé čisté skleničky nebo kelímku.

2. Přidej vodu a dobře promíchej

3. Nech odstát alespoň 1 hodinu (ideálně přes noc v lednici).

4. Po zhoustnutí rozmíchej - má vzniknout gelová, lehce tahavá konzistence.

Skladování: V lednici až 2 týdny, dobře uzavřené.

TIP Z E-SHOPU: Pokud spěcháš, máme hotové cukrářské lepidlo v praktické lahvičce, pro přesné nanášení i s aplikátorem.

 

2. Piping gel - lesk, fixace i psaní

Použití: Na lesklý povrch dortu, "voda" na dorty s jezírky, psaní na dorty, lepení dekorací, fixace šablon.

Suroviny:

Postup:

1. V rendlíku smíchej cukr, škrob a vodu.

2. Přiveď k varu a míchej do zhoustnutí.

3. Přidej glukozový sirup a promíchej.

4. Nech vychladnout - vznikne průhledný, tahavý gel.

Můžeš obarvit gelovými barvami posle potřeby.

Použij ihned, nebo uchovej v lednici až 7 dní.

 

3. Jedlá krajka - efektní zdobení z domácí kuchyně

Použití: Na dorty ve stylu "luxusní elegance", svatby, krajkové dekorace na potah.

Suroviny:

  • 1 lžíce tylose prášku (nebo CMC)
  • 2 lžíce moučkového cukru (jemně prosátého)
  • 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 30 ml vody
  • (volitelné) kapka vanilkového extraktu nebo barvy

Postup:

1. Smíchej všechny suché suroviny

2. Přidej vodu a míchej do hladké pasty.

3. Nech směs 10-15 minut odpočinout, zhoustne.

4. Nanášej do silikonových forem na krajku (tenká vrstva).

5. Suš 6-8 hodin při pokojové teplotě, nebo cca 15-20 min. v troubě na 70-80 °C.

Hotová krajka je pružná a snadno se nalepí na dort pomocí jedlého lepidla.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (51)

 

Závěrem:

Domácí výroba těchto pomůcek je levná, rychlá a ideální, když ti něco dojde uprostřed pečení. Pokud však potřebuješ přesný výsledek bez čekání, na našem e-shopu najdeš hotové jedlé lepidlo i hotovou jedlou krajku.

 

 

Jak začít s pečením dortů doma - výbava, suroviny a první kroky

Péct si doma vlastní dorty je krásná a kreativní činnost - a navíc si tak můžeš připravit dobroty přesně podle své chuti i stylu. Možná už jsi uvažoval/a že by si s pečení dortů začal/a, ale nevíš, kde přesně začít. V tomhle článku tě provedeme základy domácího dortování, abys měl/a jistotu, že tvůj první dort dopadne skvěle.

 Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (45)

 

1. Co potřebuješ na začátek - základní výbava

Nemusíš mít hned celou cukrářskou dílnu!

Na první pokusy si vystačíš s těmito pomůckami:

  • Forma na dort - nejčastější průměr je 20 - 24 cm. Doporučujeme kvalitní nepřilnavou nebo nerezovou (např. Dortová forma Orion )
  • Metla nebo šlehač - ruční stačí, ale elektrický ti ušetří spoustu času a svalů.
  • Stěrka a špachtle - na promíchání těsta i roztírání krémů (např. Špachtle Metro)
  • Nůž nebo pilka na dorty - s kráječem dortů  snadno a rychle proříznete korpus na požadovaný počet vrstev - přesně, rovnoměrně.
  • Otočný stojan - není nutný, ale při zdobení velmi praktický (např. Otočný stojan Orion )
  • Pečící papír, cukrářské sáčky, zdobící špičky - pro krémy a dekorace ( Pečící papír  a nabídka Trezírovacích špiček a sáčků )

TIP Z E-SHOPU: Máme pro tebe i výhodné sady Trezírovacích špiček a sáčků  nebo Kompletní sadu pro zdobení dortů.

 Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (46)

 

2. Základní suroviny, které se hodí mít doma

Doporučujeme si vytvořit malou zásobu trvanlivých surovin, které vydrží a kdykoliv tě zachrání.

 Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (47)

 

3. Základní dortové těsto - začni s klasickým piškotem

Jednoduchý nadýchaný piškotový korpus je skvělý začátek. Zvládneš ho z pár surovin - a můžeš ho různě obměňovat.

Recept (na formu 20 cm):

  • 5 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

  1. Odděl bílky a žloutky
  2. Pomocí šlehače šlehej bílky se 3/4 cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
  3. Žloutky vyšlehej se zbytkem cukru do pěny.
  4. Do žloutkové směsi ručně lehce vmíchej vyšlehané bílky.
  5. Přimíchej prosátou mouku a opatrně promíchej.
  6. Peč na 160 °C cca 35-40 minut.

TIP: Neotvírej troubu prvních 25 minut, aby těsto nespadlo.

 Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (48)

 

4. Krém & náplň - začni jednoduše

Nejsnazší je máslový krém s pudinkem nebo šlehačkový s mascarpone ( Pozor není vhodný po potahovací hmoty a jedlý papír!)

Máslový krém s pudinkem:

  • 1 sáček pudinku
  • 1/4 l mléka
  • moučkový cukr podle chuti
  • 200 - 250 g másla

1. Příprava pudinku: V menším množství mléka důkladně rozmíchejte pudinkový prášek. Nalijte do kastrůlku a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu. Pokud používáte běžný hrnec bez nepřilnavé úpravy, cukr nepřidávejte - má tendenci se připalovat. Pudinkový prášek je třeba dobře rozmíchat, jinak se mohou vytvořit hrudky.

2. Zchlazení: Pudink po krátkém provaření (cca 1 minuta) odstavte z ohně a ihned zakryjte povrch potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup. Nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Nepoužívejte teplý pudink, jinak by se mohlo máslo srazit.

3. Máslový základ: Máslo o pokojové teplotě vyšlehejte s moučkovým cukrem (pokud jste nesladili pudink). Šlehejte do pěny, poté po lžících přidávejte vychladlý pudink a postupně zašlehávejte. 

4. Dochucení a stabilita: Pro lepší trvanlivost můžete do krému přidat lžičku rumu ( vynechte u dětských dortů). Profesionální cukráři často používají Kuchyňský robot se šlehací metlou, do kterého nejprve vloží zchladlý pudink a postupně přidávají změklé máslo. Důležitý je stálý a rovnoměrný pohyb metly během šlehání.

5.Skladování: Hotový krém je připraven k použití. Nedoporučuje se mrazení, protože pudink po rozmrazení mění konzistenci. v lednici jej lze uchovávat do druhého dne.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (49)

 

Mascarpone krém:

  • 250 g  mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 2-3 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Všechny suroviny musí být dobře vychlazené, ideálně 4-8 °C. To je klíč k hladké a pevné konzistenci.

1. Připrav si náčiní

  • Misku i metly můžeš na 10 minut dát do lednice, aby byly také studené. Pomůže to lepšímu vyšlehání.

2. Vše vyšlehej najednou

  • Do mísy dej mascarpone, smetanu, cukr a případně vanilkový extrakt.
  • Šlehej na nejnižší až střední rychlost, dokud se krém nezačne spojovat a houstnout.

3. Pozor na přešlehání!

  • Jakmile krém drží tvar a je pevný, ihned přestaň šlehat.
  • Při šlehání se krém může srazit (oddělí se tuk a tekutina).

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (29)

 

5. Zdobení bez stresu

Na začátek není nutné hned modelovat růže nebo zrcadlit glazuru. Stačí:

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (50)

 

6. Co si pohlídat, aby se dort povedl

  • Všechny suroviny měj v pokojové teplotě.
  • Dodržuj váhy - používej kuchyňskou váhu.
  • nešlehej příliš dlouho - těsto musí být nadýchané, ne hutné.
  • Nech korpus pořádně vychladnout, než ho budeš krájet a plnit.

 

Závěrem: Pečení dortů je hlavně radost

Neboj se začít. První dort nemusí být dokonalý - důležité je, že ho upečeš a láskou. A čím více jich uděláš, tím lepší budou. Na našem e-shopu najdeš vše od základního náčiní až po profi pomůcky, a v dalších článcích ti rádi poradíme s krémy, potahy i převozem dortů.

 

Jak správně skladovat cukrářské suroviny - a jak je zachránit, když zvlhnou nebo ztvrdnou

Správné skladování je základ, ale co když už je pozdě a suroviny nejsou ve formě? Nezoufej! Spoustu věcí můžeš zachránit.

V tomhle článku ti poradíme, jak suroviny správně skladovat i co s nimi dělat, když už zvlhnou, ztvrdnou nebo ztratí barvu.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (38)

Čokoláda

  • Skladování: V suchu, temnu a ideálně při teplotě 16-20 °C.
  • Nevkládej do lednice! Vlhkost způsobuje tzv. cukrový výkvět - bílý povlak
  • Obal: Uzavřená v původním obalu nebo neprodyšné dóze.

Když se objeví bílý povlak (cukrový výkvět):

  • Je stále jedlá - jde o vysrážený cukr nebo tuk.
  • Použij ji na rozpuštění, ganache nebo pečení, ne na dekoraci.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (39)

 

Ořechy a mandlová mouka

  • Skladování: V chladu a suchu, ideálně v lednici nebo mrazáku.
  • Důvod: Obsahují tuky, které mohou žluknout
  • Obal: Nepropustný sáček nebo uzavíratelná dóza.

Když zvlhnou nebo změknou:

  • Mandlovou mouku rozprostři na plech a nech pár minut vysušit v troubě na nízkou teplotu (cca 50 °C)
  • Ořechy můžeš lehce opražit, aby se obnovila jejich chuť a odstranila vlhkost

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (40)

 

Cukry (moučkový, třtinový atd.)

  • Skladování: V suchu, mimo dosah vlhkosti.
  • Obal: Ideálně ve sklenici nebo plastové dóze s víkem.
  • Pozor: Moučkový cukr snadno pohlcuje pachy i vlhkost - skladujte odděleně

Když ztvrdnou do hrudek:

  • Rozmixuj je v mixéru nebo rozdrť v sáčku válečkem.
  • Přidej do nádoby pytlík s rýží nebo pár kostek cukru, které vlhkost pohltí
  • Skladuj vždy v suchu!

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (41)

 

Jedlé barvy

  • Gelové/tekuté: Skladuj při pokojové , mimo slunce.
  • Práškové: V suchu a temnu, v původním nebo pevném obalu.
  • Olejové: Při pokojové teplotě, dobře uzavřené - nenechávej na světle.

Gelové barvy, které zhoustly: 

  • Ponoř lahvičku na chvilku  do teplé vody, barva se opět rozpustí

Práškové barvy ve vlhku:

  • Můžeš je vysušit ve skleničce na topení nebo v teplé troubě (pozor, ne horké!)

Zaschlé víčko: Namaž okraj víčka kokosovým olejem nebo vazelínou, půjde příště snadno otevřít.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (42)

Potahovací a modelovací hmoty

  • Otevřené balení: Zabal do potravinářské folie, zavři do vzduchotěsné dózy.
  • Skladuj: Na suchém místě, mimo lednici!
  • Nezmrazuj

Ztvrdlá hmota:

  • Nakrájej ji na malé kousky, zabal do potravinářské folie a zahřej chvilku v rukou
  • Můžeš přidat kapku tuku (např. crisco nebo kokosový olej) promnout rukama, aby změkla.

Příliš měkká hmota:

  • Přidej trochu práškového cukru nebo škrobu, a hněť.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (19)

 

Glukózový sirup, piping gel

  • Po otevření: V lednici, pevně uzavřené.
  • Před použitím: Nech ohřát na pokojovou teplotu pro snadnější práci.

Zcukernatěl nebo ztuhl:

  • Zahřej na pár sekund ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.
  • Promíchej - většinou se krásně vrátí do původní konzistence.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (43)

 

Vaječný bílek v prášku/sušené směsi

  • Skladování: V suchu, ideálně ve vzduchotěsné dóze.
  • Po otevření: Dbejte na doporučení výrobce - někdy doporučeno uchovávat v lednici.

Slepený nebo ztvrdlý prášek

  • Prožeň sítkem a skladuj dále v suchu - obvykle je stále použitelný.
  • Příště přidej do dózy pytlík se silikagelem nebo rýží.

Pink Minimalist Skincare Brand Comparison Chart Table Graph (44)

 

Shrnutí: pár univerzálních pravidel

  • Vždy skladuj v suchu, temnu a chladnu.
  • Používej vzduchotěsné obaly - ideálně skleněné nebo plastové.
  • Nikdy nemíchej staré a nové suroviny.
  • Sleduj datum spotřeby - hlavně u produktů s obsahem tuku.

 

Obecné záchranné triky

  • Vše, co vlhne, vysuš na plechu v troubě do 50 °C.
  • Vše, co tvrdne, změkčí párou, teplem nebo trochou tuku.
  • U skladování vždy pomůže vzduchotěsná dóza, absorbér vlhkosti a suché prostřední.

Ovládací prvky výpisu

30 položek celkem